Sarajevo

Upriličen Drugi interetnički kamp za mlade

Kamp je organiziran u okviru projekta "Koračajmo zajedno".


Od 6. do 11. srpnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." te na različitim lokacijama u Sarajevu upriličen je Drugi interetnički kamp pod geslom "Gradimo mostove".

Cilj je kampa potaknuti mlade triju većinskih vjeroispovijesti da otkrivaju potencijale vlastite zemlje kroz međusobno upoznavanje te upoznavanje prirodnog i kulturnog bogatstva Bosne i Hercegovine, kako bi zajedno bili nositelji promjena te doprinijeli izgradnji kulture mira i suživota.

Kamp je okupio srednjoškolace cijele Bosne i Hercegovinine: iz Banja Luke, Novog Travnika, Travnika, Viteza, Zenice, Orašja, Živinica te Sarajeva i Istočnog Sarajeva koji su imali prigodu upoznati se međusobno uz raznolik program.

Na samom početku nazočne je pozdravila koordinatorica projekta Koračajmo zajedno u ime Katoličke Crkve Marija Puljić, koja je predstavila program i voditelje kampa. Potom je dobrodošlicu mladima uputio ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II., vlč. dr. Šimo Maršić, koji je pozvao mlade da uistinu budu graditelji mostova u ovoj zemlji te im poželio ugodan boravak u Centru za mlade.

U nastavku su sudionici imali priliku saznati više o projektima koje realizira Centar za mlade, te zajedno proći kroz igre upoznavanje.

Drugog dana kampa upriličena je radionica na temu međureligijskog dijaloga, koju je predvodio sekretar Odbora za međureligijsku suradnju u Zenici Kenan Hodžić.

Kroz interakciju sa sudionicima, Kenan je definirao što zapravo jest, a što nije međureligijski dijalog te istaknuo važnost dijaloga u bosanskohercegovačkom društvu. Poseban dojam na sve je ostavio i kratkometražni film Sretan put o kojem su također diskutirali i podijelili svoja zapažanja.

Poslijepodnevne sate su obilježile sportske aktivnosti, koje je vodio djelatnik NCM-a Ivan Pavao II., Mario Tucaković.

Treći dan Interetničkog kampa za mlade obilježilo je upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti glavnog grada Bosne i Hercegovine. Kroz posjet sakralnim objektima i šetnju sarajevskim ulicama, sudionici su imali mogućnost uvjeriti se zašto se Sarajevo naziva "europskim Jeruzalemom".

Mladi su tako posjetili Staru pravoslavnu crkvu na Baščaršiji – crkvu Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, koja se ubraja u jedan od najstarijih i najznačajnijih kulturno – povijesnih i sakralnih spomenika Sarajeva.

Posjet je zatim nastavljen crkvi i samostanu Sv. Antuna Padovanskog na Bistriku, gdje je mlade dočekao fra Marinko Pejić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Fra Marinko je mlade upoznao s povijesnim crticama dolaska i djelovanja franjevaca u Bosni te samostanom i crkvom te istaknuo ulogu bistričke bogomolje u promicanju međureligijskog dijaloga, a kroz obilježavanje Dana molitve za mir – Duh Asiza.

Nakon osvježenja u Franjevačkom samostanu, posjet je nastavljen Muzeju Jevreja Bosne i Hercegovine te Carevoj (Sultan Fatihovoj) džamiji, koja je jedna od najljepših i najstarijih u BiH. O vjerskim običajima sarajevskih muslimana i džamiji mladima je govorio Ahmed Tabaković, student Fakulteta islamskih nauka i koordinator u ime ove institucije na projektu Koračajmo zajedno.

U večernjim satima sudionici su imali priliku posjetiti Vrelo Bosne.

Istoga dana sudionicima je djelatnik NCM-a Josip Milanović govorio o važnosti volonterizma za izgradnju mlade osobe, te su razgovarai o svojim dosadašnjim iskustvima volontiranja.

Tijekom šest dana mladi su imali prigodne večere prema islamskim, pravoslavnim i katoličkim običajima, kvizove, zabavne večeri, roštilje, radionice, a na kraju je upriličena evaluacija, osvrt na program kao i završni govori.

Ž.I., KT