Sarajevo

Upriličen festival Lino-fest 2018


U prepunoj dvorani „Doma mladih“ u Sarajevu 13. svibnja, upriličen je 16. festival dječje pjesme „LINO-FEST 2018“. Tema ovogodišnjeg Festivala bila je „Učimo o Europi“.

U natjecateljskom dijelu festivala nastupili su mališani iz Mrkonjić Grada, Podgorice, Sombora, Zagreba, Goražda, Perasta, Beograda, Mostara, Banja Luke, Nikšića, Niša, Novog Sada, Požege, Sarajeva i Kikinde, izvodeći skladbe eminentnih autora.

Stručni žiri, u sastavu Hrvoje Hitrec, Minja Subota, Minka Muftić i Marijo Pejić, dodijelio je sljedeće nagrade:

Nagrada za najbolji tekst: autorica Maja Rogić za pjesmu Bijela ptica, koju je izvela Leona Pilipić iz Zagreba.

Nagrada za najbolji scenski nastup: vokalno-plesna skupina B-STARS iz Mostara, koja je izvela pjesmu Zapleši s nama.

Nagrada za najbolju interpretaciju pripala je Dariji Vračević iz Beograda, koja je interpretirala pjesmu Ove zvezde smo ti i ja.

Treća nagrada stručnog žirija dodijeljena je Neveni Mrvaljević iz Podgorice, za pjesmu U ritmu ljubavi, a druga nagrada stručnog žirija Deniz Hodžić iz Sarajeva za pjesmu Planeta dječija.

Prva nagrada stručnog žirija pripala je Dini i Paoli Španić iz Zagreba za pjesmu Crno bijela ljubavna priča, čija je autorica Maja Rogić.

Programski savjet Udruge Libertas, koja je kreativni producent Festivala Lino-Fest, dodijelio je specijalno priznanje zagrebačkom književniku, TV scenaristu i autoru romana i TV serije Smogovci Hrvoju Hitrecu za doprinos razvoju, profiliranju i znanstveno-metodičkoj afirmaciji dječje književnosti te razvoju izvrsnosti serijskih i pojedinačnih televizijskih djela namijenjenih djeci i mladima. Specijalno priznanje dodijeljeno je i Mladenu Jeličiću-Troki za doprinos razvoju izvrsnosti serijskih i pojedinačnih televizijskih djela te glazbeno-scenskih manifestacija namijenjenih djeci i mladima.

Predsjednica Organizacijskog odbora Međunarodnog dječjeg festivala Čarobna frula iz Zagreba Mirela Gašpert Bertić dodijelila je autoru  Festivala Lino-Fest dr. Mariju Pejiću priznanje za visoke estetske vrijednosti, originalni autorski koncept i doprinos razvoju međunarodne kulturne suradnje u oblastima glazbene i scenske umjetnosti za djecu.

Urevijalnom programu nastupili su zbor Palčići pod vodstvom Slavka Olujića, zbor Princess krofne pod vodstvom Zlatana Bostandžića, dječja vokalna solistica Ana Bertić iz Zagreba, legendarni Minja Subota te plesna skupina Bellarte, koja je izvela kratki plesni performans posvećen popularnoj TV seriji za djecu i mlade Smogovci, koja je 1980-ih godina snimljena prema istimenom romanu poznatog zagrebačkog književnika Hrvoja Hitreca, koji je bio gost ovogodišnjeg festivala.

Festival Lino-Fest organiziran je u kreativnoj produkciji Udruge za promociju i kulturne djelatnosti Libertas Sarajevo, a izvršni organizator festivala je Udruga Facultas za prosperitet mladih, uz pokroviteljstvo tvrtke Podravka.

Autor festivala i ovogodišnji scenarist bio je Marijo Pejić, a scenograf i režiser Adnan Đindo. Koreografiju je osmislila Dajana Popović. PR i članica Direkcije Festivala bila je Ivana Krstanović, a tehnički direktor Željko Gudelj. Voditelji Festivala bili su glumci Elmir Krivalić i Olivera Blažević.

I.K./ KT