Široki Brijeg

Upriličen "XI. simpozij Stopama pobijenih".


U nedjelju, 27. listopada na Širokom Brijegu održan je "XI. simpozij Stopama pobijenih".

Organizirala ga je Vicepostulatura postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće, na čelu s fra Miljenkom Stojićem. Simpozijem se pokušava osvijetliti istina o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva puka Božjeg u Drugom svjetskom ratu i poraću te povijesne okolnosti u kojima se to dogodilo.

Simpozij je započeo sv. misom u samostanskoj crkvi koju je predvodio fra Ante Čavka, župnik u Vrpolju kraj Knina, u sumisništvu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem i fra Marijanom Karaulom.

Fra Ante je u propovijedi istaknuo sljedeće: "Nema ništa većega nego život svoj dati za svoje prijatelje. To je naš odgovor kao zahvala svim junacima naše teške prošlosti. Naši invalidi nisu naš teret nego ponos. Mi smo slobodni jer su nas obranili od zla, mi hodamo njihovim nogama, mi radimo njihovim izgubljenim rukama, mi njima samo vraćamo zajam velike žrtve i ljubavi. Dom i domovina naša su svetinja i najbolje je kad je čovjek 'kod kuće'. Na mladima svijet ostaje, zato naše matere nisu zečice nego svetice, rodilje, gojilje i svi kutovi kuće. Naše su obitelji naša sveta ognjišta, naš ponos, naša sreća i naš blagoslov. Ovo je bila odlika hrvatske, hercegovačke povijesti, kad je odlučila ne služiti zlu Gospodaru i kad je svoju slobodu našla pod drevnim širokobriješkim hrastovima, do danas neukrotiva, slobodna i svoja. Ovo je bila odlika i ubijenih hercegovačkih fratara: pametni i dobri, na braniku vjere i doma, baš takve sudili su i presudili 'meštri sviju hulja'."

Drugi dio simpozija, odmah nakon sv. mise, održan je u samostanskoj dvorani.

Nakon pozdrava slijedila su tri zanimljiva predavanja.

Prvo predavanje, na temu Jesu li širokobriješki franjevci bili legitiman vojni cilj ili žrtve zločina, održao je povjesničar dr. Ivica Šarac.

Drugo predavanje održao je publicist fra Marijan Karaula na temu Stradanje franjevaca Bosne Srebrene u doba Socijalističke Jugoslavije. U trećem izlaganju publicist fra Ante Čavka je govorio na temu Putovanje bez povratka širokobrijeških fratara: jama u selu Mratovu i njezina tajna.

Simpozij je završio zahvalom svim posjetiteljima i predavačima te pozivom da se svi koji imaju bilo kakvu informaciju o ubojstvu fratara jave u Vicepostulaturu te na taj način doprinesu njezinu uspješnom radu. Program je vodila Višnja Spajić. Posjetitelji su još neko vrijeme ostali u druženju i razgovoru.

KT