Upriličena XIV. Franjevačka škola animatora


Od 9. do 11. veljače održana je XIV. Franjevačka škola animatora u Visokom.

Fotografije preuzete s bosnasrebrena.ba

Fotografije preuzete s bosnasrebrena.ba

Iz 20 mjesnih bratstava okupila su se 52 framaša koji su svoj program započeli svetom misom u 18 sati, koju je predvodio fra Domagoj Šimić, područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene.

Poslije euharistije framaši su imali vremena i za zabavu, te je održana vesela večer gdje su uz pjesmu, ples i igrice dijelili svoju framašku radost. Svoju prvu večer završili su klanjanjem pred Presvetim u crkvi Sv. Bonaventure u Visokom.

Sljedećeg dana, 10. veljače, framaši su nakon jutarnje molitve i doručka započeli sa kružnim predavanjima područnog vijeća. Teme predavanja su bile različite od izbora teme za tjedni susret, njegovog vođenja i tijeka, komunikacije, pa do Male Frame i onog malo manje lijepog, problema u bratstvima. Framašima se kroz kružna predavanja trudilo prenijeti potrebno znanje za vođenje tjednog susreta, ali i za animiranje svoga mjesnog bratstva.

Nakon kružnih predavanja uslijedio je Team Building: Copy – Paste!

Framaši su morali napraviti hamer identičan onome koje je napravilo područno vijeće, tako što su odabrali jednog predstavnika koji je silazio u hol konvikta i na osnovu viđenog pokušao prenijeti ostalim članovima grupe kako bi bili uspješni.

Cilj igre bio je što više povezati grupu, potaknuti da izgrade povjerenje jedno u drugo, pokazati važnost komunikacije, te organiziranost grupe. Nakon popodnevne pauze, uslijedio je njihov rad po grupama, gdje su spremali susrete na određene teme, koje su predstavili nedjeljom. Poslijepodne održano je predavanje na temu gesla ovogodišnje škole animatora koje je framašima predstavio fra Ivica Matišić, duhovni asistent Frame Kiseljak. Nakon predavanja, uslijedila je sveta misa, koju je predvodio fra Danijel Rajić.

Nakon toga framaši su ponovno imali veselu večer, te im uz igru Mission Impossible nije nedostajalo zabave, naime dobili su 50 različitih zadataka koje su morali izvršiti u 50 minuta. Nakon izvršene misije, framaši su sami animirali ostatak večeri uz gitaru i pjesmu, te na koncu i večernjom molitvom.

U nedjelju. 11. veljače, uslijedilo je prezentiranje spremljenih susreta svake grupe na određenu temu, zatim kratak osvrt vijeća na njihovo stečeno i primijenjeno znanje. Nakon toga sada već animatorima, udijeljene su diplome i priručnik za animatore Ne samo sebi živjeti.

Škola je završena ispunjavanjem ankete, zajedničkom fotografijom ispred Franjevačke klasične gimnazije i na kraju svetom misom.

Dajana Brizić/ KT