Uvođenje u ministrantsku službu


Na Prvu nedjelju došašća, 1. prosinca, u župi Bl. Alojzija Stepinca u Orašju svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio župnik fra Bono Kovačević uvedeno je u službu osam novih ministranata, sedam dječaka i jedna djevojčica.

Na početku mise prvopričesnica Sara Marković upalila je prvu adventsku svijeću te uz kratko meditativno razmatranje izrekla molitvu. Zatim je ministrantica Anđela Oršolić izrekla kratku prigodnu meditaciju uz riječi: „Evo me!“.

Poslije službe riječi i homilije upriličen je obred primanja u ministrantsku službu. U uvodnom dijelu predstavnik kandidata ministrantskog zbora Anto Baotić pročitao je imena kandidata, a njih osmero pristupilo je oltaru s riječima: „Evo me!“. 

Za vrijeme obreda primanja, pred velikim brojem vjernika, roditelja, braće i sestara kandidati su pristupili obredu uvođenja u ministrantsku službu gdje su izrazili želju da postanu poslužitelji oltara te obećali da će svoju zadaću izvršavati pobožno i revno. Nakon uvodne molitve uslijedio je blagoslov ministrantskih haljinica, a poslije su novi ministranti radosno pristupili oblačenju svojih haljina. 

Poslije obreda oblačenja ministrantskih haljinica slijedio je blagoslov ministrantskih križeva i svečanost podijele križeva uz prigodnu meditaciju o križu koju je izrekao primljeni ministrant Mirko Zlatarević.

U molitvi vjernika ministranti su izrekli molitvene nakane za Crkvu, za sve dječake i djevojčice koji su se kroz ministrantsku službu stavili u službu Crkvi i Kristu, za sve kršćane i za obitelji naše župne zajednice.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik je čestitao novim ministrantima te im podijelio prikladne simbolične darove: ministrantsku iskaznicu, uspomenu na primanje u ministrantsku službu, knjižicu Kakav ministrant i privjesak Anđeo čuvar.

Također, kao bližu pripravu za obred primanja u ministrantsku službu ministranti su imali, u subotu, 23. studenoga jednodnevnu duhovnu obnovu koja se sastojala od hodočašća u Vukovar i Ilok.

Uz savjesno izvršavanje svojih dužnosti i dolaska na sv. misu, ministranti ove župne zajednice imaju svoj redoviti susret svake subote.

KT