Novi Travnik

Vanjska proslava Gospe Brze Pomoći u župi Uzašašća Gospodinova


Svake srijede kroz mjesec listopad u župi Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku na poseban način je čašćenje Gospe Brze Pomoći. Tako je bilo i u srijedu, 14. listopada kada je ujedno bila i vanjska župna proslava Gospe Brze Pomoći.

Proslava i čašćenje otpočeli su u večernjim satima molitvom krunice i pobožnošću Blaženoj Djevici Mariji. Također je bila prilika za sakrament pomirenja. Župno dvorište bilo je ispunjeno vjernicima koji su došli Bogu zahvaliti za mnoge milosti, ali i po Marijinu zagovoru moliti za snagu, utjehu i blagoslov.

Euharistijsko slavlje u prostoru vanjskog oltara, koji je još uvijek u izgradnji, predslavio je pomoćni biskup vrhbosanski u miru mons. Pero Sudar u koncelebraciji župnika vlč. Marka Majstorovića, župnog vikara vlč. Marcela Tunjića, dekana Travničkog dekanata preč. Marka Mikića i desetak drugih svećenika.

Na početku misnog slavlja nazočne je pozdravio vlč. Majstorović.

U propovijedi biskup Sudar je privukao vjernički puk da "otvore uši srca, kako bi uistinu prepoznali što Isus poručuje po riječima liturgije dana". Potom je aktualizirao riječi evanđelja kojima Isus kao gost proziva svoje domaćine farizeje, nazivajući ih nezamjetljivim grobovima po kojima ljudi i ne znajući hode.

"Bitna je odlika kršćanina imati duha Božjega i njegove plodove, a ne izvanjski oklop pobožnog vjernika. Ona koja je nosila plod utrobe svoje i koja je sva ispunjena Duhom Svetim bila je Blažena Djevica Marija. Njezinoj majčinskoj moći valja nam se utjecati u svakom trenutku jer, kako joj i ime kaže - Gospa Brze pomoći - nemoguće je da ikome uskrati uslišanje molitve", istaknuo je u svojoj homiliji Biskup u miru.

Župnik je na kraju mise zahvalio svima koji su pomogli u pripremi i organizaciji ove proslave, posebno pastoralnim suradnicima, župnom vikaru i redovnicama s. Frančiški Kwiatkowska i s. Damaris Wyrosteks te potom blagoslovio nabožne predmete vjernika.  

Liturgijsko pjevanje animirao je tamburaški bend mladih župe zajedno s članovima župnog zbora.

Nakon euharistije biskup Sudar je blagoslovio sliku Gospe Brze Pomoći te izmolio prigodnu molitvu.

Potom je formirana procesija prolazila kroz obližnje ulice sa slikom Gospe Brze Pomoći. Župljani i hodočasnici su s upaljenim svijećama, zajedno s misnicima, ministrantima i pjevačima, hodeći pjesmom i molitvom slavili Boga i prosili njegov blagoslov na svoje domove, obitelji, bračne parove, bolesne, stare, mlade, djecu, Crkvu i cijeli svijet.

Na kraju u župnom dvorištu i pred slikom Gospe Brze Pomoći mons. Pero Sudar udijelio je završni blagoslov.

Ž.I. M.M., KT