Sarajevo

Vazmeno bdijenje u sarajevskoj katedrali

Prazan Isusov grob odnosno njegovo uskrsnuće je početak toga naše nade


Vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić predsjedao je vazmenim bdijenjem bez naroda u srijedu 11. travnja u katedrali u Sarajevu. Misu je izravno prenosila BHRT.

U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika među kojima su: vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević, donedavni generalni vikar mons. Slađan Ćosić, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Sajić, rektor katedrale mons. Anto Meštrović, katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić, tajnik vrhbosanskog nadbiskupa vlč. Štefan Marković i profesor na KBF-u Sarajevo vlč. Oliver Jurišić.

Sudionica je bila i časna sestra Zrinka Barišić koja je pročitala prvo čitanje i Molitvu vjernika.

Zbog odredbi donesenih zbog širenja koronavirusa, dio bdijenja u kojemu se blagoslivlja oganj je izostavljen, a uslijedio je odmah hvalospjev uskrsnoj svijeći koja simbolizira Uskrsloga Gospodina Isusa Krista.

Potom su pročitana tri starozavjetna čitanja među kojima su bila izvješća o stvaranju svijeta i čovjeka te čitanje o prijelazu izraelskog naroda preko Crvenoga mora uz prigodne psalme između čitanja.

Potom je uslijedilo svečano pjevanje Slava. Nakon novozavjetnog teksta koji je pročitan javljena je velika vijest Kristova uskrsnuća, poslije čega je mons. Vukšić zapjevao Aleluja. Na kraju je naviješteno evanđelje, koje iz pera Sv. Mateja, govori o ženama koje su otišle pomazati Isusovo tijelo i našle prazan grob te se vratile i to javile učenicima.

U prigodnoj propovijedi mons. Tomo Vukšić je kazao da su svi oko oltara u mislima i molitvi okupljeni prije svega da proslave događaj Isusovog uskrsnuća. „Ustvari, još uvijek se nalazimo u skladu s nazivom ovoga liturgijskoga slavlja, u razdoblju bdijenja. Bdijenja kada budni u svakom smislu i fizičkom i ponajviše u moralnom i duhovnom očekujemo Kristovo uskrsnuće. Ovo bdijenje među različitim sličnim liturgijskim događanjima tijekom godine je najvažnije. Njega mnogi duhovni pisci nazivaju 'majkom svih bdijenja'. Majkom ne samo bdijenja nego, cijeli ovaj događaj je majka i mjesto rođenja svakog oblika kršćanske radosti, prije svega zato što je Isus uskrsnuo. Ovo je noć u kojoj kršćanski vjernici bdijući prije svega odaju čast Gospodinu Bogu, uskrslome i pobjedniku nad grijehom i smrću“, rekao je propovjednik.

Kazao je kako je večer bdijenja prilika za postavljanje vrlo ozbiljnog pitanja svima njima oko oltara i onima koji ih slušaju. „U kojoj mjeri smo, počevši od večerašnjeg propovjednika pa do zadnjeg slušatelja zaista budne sluge Gospodara nebeskoga u duhovnom i moralnom smislu? U kojoj mjeri zaista budo očekujemo Njegov dolazak koji će sigurno doći? I to su dva oblika odavanja časti uskrslome Gospodinu na liturgijski način ovdje s upaljenim svijećama i još važnije s upaljenim svjetiljkama vlastitih života“, rekao je mons. Tomo Vukšić.

U nastavku propovijedi vrhbosanski nadbiskup koadjutor je protumačio da, Isusovo uskrsnuće osim što je događaj vezan za povijest, za vjernike je početak nade. „Za nas je početak nade u naše uskrsnuće jer zaista vjerujemo. Da ponovim ovu krasnu Pavlovu rečenicu, 'Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.' Prazan Isusov grob odnosno njegovo uskrsnuće je početak toga našega događanja“, pojasnio je.

U prigodnoj homiliji propovjednik je podsjetio i na Mariju Magdalenu koja je bila bivša javna grešnica koja se obratila i koja je zapravo prva kod Isusovog praznog groba; koja je prva svjedok Njega uskrsloga i prva koja čuje riječ „Uskrsnu kako reče i nema ga ovdje“; koja je prva rekla apostolima. „Zato nju kršćanska tradicija naziva 'apostolka apostola' jer je ona prva koja je apostolima donijela vijest da je Isus uskrsnuo i to ju čini zaštitnicom svih kršćanskih propovjednika. To je bila njezina služba i njezina zadaća, ali to je služba svih Isusovih učenika: 'Idite i kažite svoj braći i sestrama na kugli zemaljskoj da je Isus uskrsnuo'; i da će iz toga Njegovoga uskrsnuća po obraćenju i vjeri i nadi, uz Božje milosrđe uskrsnuti i naša tijela. Jer kad Pavao piše o raspadljivom koje je predodređeno za neraspadljivost misli na svako ljudsko tijelo. Svako ljudsko tijelo i svaki ljudski život u kojemu je voljom Boga Stvoritelja ugrađena snaga, snažna kao malo koja druga da zauvijek traje“, naglasio je mons. Vukšić.

Nakon propovijedi, u krsnoj službi uslijedila je obnova krsnih zavjeta, nakon čega je nastavljena euharistijska služba.

Na kraju bdijenja u svoje ime i ime kard. Vinka Puljića, mons Tomo Vukšić poželio je svima sretan Uskrs. Uz to je podsjetio na poziv kardinala Jean-Claudea Hollericha, predsjednika Komisije biskupske konferencije Europske unije (COMECE) i kardinala Angelo Bagnasco, predsjednika Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE) i pozvao sve one vjernike koji su u mogućnosti da u uskrsnoj noći upaljenu svijeću drže na prozoru svoga doma šireći tako poruku nade.

Vlč. Marko Stanušić, regens chori sarajevske prvostolnice sviranjem je animirao vazmeno bdijenje koje je u izravnom prijenosu komentirao je đakon vlč. Vedran Ćosić.

Podsjećamo da će BHRT prenositi i misno slavlje na Nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega s početkom u 10 i 30 sati.

T.M.I., KT

Foto: vlč. Marko Stanušić