"Večera siromaha" u KŠC-u "Don Bosco" u Žepču


U KŠC u Don Bosco u Žepču, 17. ožujka, održana je humanitarna akcija pod nazivom "Večera siromaha". Akcija je to kojom se prikupljaju novčana sredstava za pomoć misijama.

Gosti su mogli večerati po simboličnoj cijeni od 5 KM te ostaviti prilog za misije po želji. Ove godine novčana sredstva koja su prikupljena idu za pomoć misiju Tale u afričkoj Gani. U ovoj misiji djeluje svećenik, salezijanac don Ivan Stojanović i on je pokrenuo akciju kopanja bunara za vodu, jer je to jedna od većih problema u toj misiji. Da bi se iskopao jedan bunar potrebno je 5 000 eura jer se mora kopati u dubinu po više stotina metara. Tako su se sinoć Žepčaci priključili ovoj akciji svojom Večerom siromaha. Program je počeo u 18:00 sati kratkom molitvom u kapelici KŠC-a te se nastavio u prostorijama Oratorija.

Vjeroučitelj Marijan Spajić održao je kratku prezentaciju o misiji Tale i onome što tamo radi don Ivan te su prikazani kratki filmovi o ovoj misiji. Don Ivan je u misijama 25 godina a od toga 17 godina proveo je u Gani gdje živi 25 milijuna ljudi, a oko 60% čine kršćani. Samo u župi Tale živi 70 000 stanovnika i ova župa ima 19 filijala. Najveći problem jest siromaštvo i nepismenost, a između ostalog i manjak vode. Ono što je primarni zadatak misionara pa tako i don Ivana jest evangelizacija, školstvo i socijalni projekti kao što je i ovaj s kopanjem bunara.

Nakon prezentacije a prije početka večere don Milan Ivančević, ravnatelje Centra blagoslovio je hranu nakon čega su gosti kušali zapečenu puru s ljutim umakom od lignji, kukuruzu, pitu maslanicu, žaru te salatu.

Kako piše postaja.ba posljednji dio programa bio je zabavnog karaktera u kojem su se tri skupine djece pod ravnanjem jedne odrasle osobe, natjecali u znanju o misijama, sposobnostima nošenja vode i pjevanju. Sve ekipe su dobro odradile posao te su na kraju i nagrađene.

KT