Banja Luka

Veleposlanica Njemačke u BiH u posjetu Banjolučkoj biskupiji


Veleposlanica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber pohodila je u petak, 7. svibnja sjedište Banjolučke biskupije.

Prigodom svoga višesatnog boravka susrela se sa svojim domaćinom banjolučkim biskupom Franjom Komaricom u Biskupskom ordinarijatu. Tu je vodila razgovore s biskupom i direktorom biskupijskog Caritasa prelatom Miljenkom Aničićem. Oni su svoju gošću informirali o dugogodišnjim naporima vodstva biskupije oko višestruke pomoći brojnim ljudima u njihovim duhovnim, duševnim i materijalnim potrebama. Prikazali su i aktualne probleme i potrebe lokalnog stanovništva, ali i izbjeglica iz azijskih i afričkih zemalja koji se nalaze na području biskupije u Unsko-sanskom kantonu, a za koje se brine i biskupijski Caritas.

Veleposlanica Uebber je u pratnji biskupa Komarica pohodila i sjedište župe Marija Zvijezda, koje se nalazi u trapističkom samostanu. Tu ih je dočekao župnik Zvonko Topić i troje mladih arhitekata iz Banje Luke. Razgledali su trajnu izložbu u prostoriji ispod crkve te pogledali i poslušali prezentaciju idejnog projekta europske s Europskim centrom. Informirali su veleposlanicu o aktualnoj situaciji pripremnih radnji za ostvarivanje ovog važnog europskog projekta u ovom dijelu BiH.

Razgledali su i cijeli okoliš kao i monumentalnu crkvu i biblioteku koja vapi za spašavanjem i sređivanjem.

Posjetili su i crkveni prostor sa zgradama, koji je bio više decenija uzurpiran za vojne potrebe a zatim i nekadanju trapističku hidroelektranu.

Veleposlanica Uebber je bila impresionirana svime što je čula i vidjela, kao dragocjenu baštinu Europljana iz Njemačke i drugih brojnih zemalja koju su oni ostavili domaćim stanovnicima na pravilno vrednovanje. Nažalost, u mnogim slučajevima te dragocjene europske baštine u Banjoj Luci vidljiva je nebriga i omalovažavanje. Vrlo pozitivno se izrazila o nakani Banjolučke biskupije da na temeljima takve vrijedne europske baštine ostvari zamisao o djelovanju Međunarodne kuće susreta i Europskog centra za mir i međusobnu suradnju. Obećala je da će o svemu viđenom i čuvenom u središtu Banjolučke biskupije obavijestiti svoju Vladu, piše kta.

U večernjim satima veleposlanica Uebber je prisustvovala prvom u nizu od tri orguljaška koncerta u centralnoj župnoj crkvi, u organizaciji banjolučke podružnice HKD Napredak, a koji je sponzoriralo i Njemačko veleposlanstvo. Nakon koncerta kratko se susrela, između ostalih, i s generalnim konzulom Republike Hrvatske u Banjoj Luci prof. Zoranom Piličićem i biskupom Komaricom.

T.M.I., KT