Komušina

Završen ljetni kamp mira Friedensgrund


U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini, kod Teslića, 19. srpnja završen je trinaesti ljetni kamp Friedensgrund BiH koji je započeo 13. srpnja.

Kamp je započeo 13. srpnja u poslijepodnevnim satima kada se oko 30 mladih iz Odžaka, Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Foče, Travnika, Novog Travnika, Radunica i Zenice, okupilo kako bi sljedećih sedam dana proveli zajedno učeći o drugim vjerama, upoznavajući jedni druge, stičući nova prijateljstva.

Prvi dan kampa počeo je predstavljanjem ciljeva, programa i voditelja. Sve mlade na početku su pozdravili vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., te koordinatorice kampa Marija Puljić i Nadežda Mojsilović. Nakon uvodnog dijela mladi su imali priliku međusobno se upoznati i podijeljeni u grupe osmisliti naziv svoje grupe kako bi se jedni drugima predstavili na kreativan i originalan način. Po završetku upoznavanja, svim nazočnim predstavljeni su ekumenska zajednica Taize i molitve u njezinu duhu.  

U nedjelju 14. srpnja drugi dan kampa Friedensgrund, obilježio je posjet Tesliću i hramu Svete Trojice gdje su sudionici kampa bili nazočni na pravoslavnoj liturgiji. Po završetku bogosluženja, mladi su se okupili u parohijskom domu, gdje ih je pozdravio đakon Tadija Nikčević. Đakon Tadija je mladim predstavio hram, te njegove karakteristike i važnost za grad Teslić.

Po povratku u kamp uslijedile su radionice na tri različite teme, koje su vodile vršnjačke edukatorice Sunčica Đukanović, Anđela Paleksić i Deana Relatić. S mladima se razgovaralo o komunikaciji i prevazilaženju sukoba, razvoju empatije i osvještavanju postupaka koji su u osnovi pozitivnih poruka.

U večernjim satima, mladi su učili pjesme u duhu Taize-a, a tijekom večere imali su priliku vidjeti kakvi su običaji kod pravoslavnog naroda u Bosni i Hercegovini prilikom proslavljanja Krsne slave. Mladi pravoslavne vjere su predstavili zanimljive običaje i hranu koja se tom prilikom priprema. U nastavku programa, mladi su uživali u filmskoj večeri, a kao i prethodni dan, večer su završili molitvom.

U ponedjeljak 15. srpnja završio je još jedan dan na kampu Friedensgrund BiH u Komušini. Poseban utisak na sve sudionike tokom ovog dana, imale su volonterske akcije koje su organizirane u jutarnjim satima. Podijeljeni u grupe, zajedno sa vršnjačkim edukatorima, mladi na kampu su tijekom volonterskih akcija posjetili tri obitelji u Komušini. Imali su priliku razgovarati sa starim osobama te im pomoći urediti dvorišta, unutrašnjost kuća i uljepšati prostor u kojem svakodnevno borave. Cilj ovih akcija je bio dati priliku mladima da u timu osvijeste važnost pomaganja osobama koje su slabe i kojima je pomoć potrebna.

Poslijepodnevni program obilježile su sportske igre i takmičenja koje je vodio djelatnik NCM Ivana Pavao II. Mario Tucaković. Mladi su uživali u igrama te su pokazali sportski duh i timski rad.

U večernjem satima, sudionici su nazočili na svetoj misi u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini, koju je predvodio vlč. Šimo Maršić. Pod misom su dvoje mladih izrekli svoja svjedočanstva o vjeri u Isusa. „U snu i na javi, zaštitnik je, Svevišnji me brani. U molitvi osjetim toplotu, zagrljaje istine u životu“. „Isus je moj najjači argument kada kažu da savršenstvo ne postoji. On je moja nada, moja najveća čežnja i ljubav, moj primjer kako da volim, kako da opraštam, kako da dijelim svaki svoj trenutak s Njim“, kazale su sudionice kampa.

Nakon večere, prilikom koje su se upoznali sa uskrsnim običajima, mladi su razgovarali sa vlč. Šimom Maršićem i pravoslavnim svećenikom Mladenom Drobnjakom. Tijekom ovog susreta sudionici su imali mnogo pitanja o pravoslavlju i katoličanstvu, različitim običajima i tradicijama ovih dvaju vjeroispovijesti. Molitvom u duhu Taize-a završen je treći dan kampa Friedensgrund BiH.

U utorak 16. srpnja završen je četvrti dan ljetnog ekumenskog kampa mira Friedensgrund BiH, koji se realizira u sklopu projekta Koračajmo zajedno.

Dan je započeo molitvom u duhu Taize-a gdje su mladi u zajedništvu slavili Boga, a nakon doručka uputili su se ka Tešnju. Prvo mjesto koje su posjetili bila je Ferhat Pašina džamija, gdje ih je dočekao Enver efendija Kurtić te ih upoznao s poviješću nastanka tog vjerskog objekta i aktivnostima mladih koji djeluju pri Islamskoj zajednici. Istaknuo je kako Islamska zajednica Tešanj ima dobru suradnju i dobar dijalog s drugim vjerskim zajednicama – Katoličkom i Srpskom pravoslavnom Crkvom.

Šetnja kroz Tešanj nastavljena je do jednog od nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini, srednjovjekovne tvrđave. Posjet tvrđavi je bio posebno zanimljiv za sve sudionike, a svakako je dojam ostavila i stalna povijesna postavka Muzeja Tešanj koju su mladi vidjeli u unutrašnjosti tvrđave.

U poslijepodnevnim satima sudionici kampa su imali priliku za odmor i uživanje na bazenu u Etno selu Usora. Večernje druženje proteklo je uz igru, smijeh i pjesmu oko logorske vatre.

U srijedu 17. srpnja započeo je još jedan dan na kampu Friedensgrund BiH. Kroz prvi dio programa petog dana kampa, mladi su još jednom imali mogućnost pomoći lokalnom stanovništvu kroz volonterske akcije. Tako su podijeljeni u grupe posjetili obitelji, stara i iznemogla lica, kojima su uljepšali prostor u kojem borave i rade. Osim obiteljima u susjedstvu, jedna grupa sudionika je uređivala dvorište oko crkve u kojem borave u danima kampa.

Mladi su zajedno s djelatnicima Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije uradili anketu o medijskoj pismenosti pri čemu su prokomentirali neke od najčešćih zabluda kada je riječ o radu današnjih medija.

Drugi dio dana, mladi su sudjelovali u kreativnim radionicama, na kojima su pravili poklone koje će ponijeti kao uspomenu s kampa, dok je ostatak dana bio posvećen duhovnom sadržaju.

Okupljeni zajedno s vlč. Šimom Maršićem i pravoslavnim svećenikom Mladenom Drobnjakom, mladi su slušali dijelove iz Biblije, te tumačenje o važnosti tišine, koja je ponekad svima potrebna, kako bi u svojim mislima tragali za Bogom, posebno u svijetu u kakvom danas žive mladi. Nakon uvoda koji su napravili svećenici, mladi su dobili mogućnost da svatko za sebe razmisli gdje se nalazi u odnosu prema sebi, drugima, članovima obitelji, prema Bogu, te da u tišini čuju Božji glas.

Na molitvi koja je uslijedila, mladi su izrekli svoje molitve upućene Bogu, te zahvalili na svemu što su doživjeli na ovom kampu, na tome što mogu biti ono što jesu, bez obzira kojoj vjeri ili naciji pripadaju.

U četvrtak 18. srpnja sudionici kampa Friedensgrund BiH su u zajedničkoj molitvi u duhu Taizea-a zahvalili na Bogu na još jednom danu. Nakon doručka, podijeljeni u četiri grupe, posjetili su dvije katoličke obitelji zajedno s vlč. Šimom Maršićem i dvije pravoslavne obitelji s pravoslavnim svećenikom Mladenom Drobnjakom, u okolini Teslića.

U svim obiteljima mladi su imali priliku upoznati i družiti se sa svojim domaćinima, te razgovarati o načinu života koji vode, o življenju svoje vjere u svakodnevnici.

Nakon ručka tog dana imali su zadatak osmisliti zabavni sadržaj za stanovnike Komušine koji su te večeri u kamp došli na druženje.

Večerom koja je pripremljena za sve goste, počela je posljednja večer za sudionike kampa. Veliki broj gostiju okupio se kako bi vidjeli što su to sve mladi proživjeli u posljednjih šest dana. Na samom početku sve prisutne pozdravila je koordinatorica kampa Nadežda Mojsilović, predstavljajući program i ciljeve kampa Friedensgrund BiH. Zatim su vlč. Šimo Maršić i pravoslavni svećenik Mladen Drobnjak također pozdravili sve nazočne, zahvalili se župljanima na dolasku te naglasili važnost ovakvih susreta.

Nakon toga programom koji su osmislili, mladi su zabavili goste. Program je završen molitvom u duhu Taize-a, a sudionici su zajedno s gostima nastavili druženju uz pjesmu i ples.

U petak 19. srpnja, zadnjeg dana ovogodišnjeg kampa Friedensgrund, u prijepodnevnim satima mladi su s edukatorima i koordinatorima razgovarali o kampu, njihovim iskustvima i svemu drugom što su doživjeli tijekom prethodnih šest dana.

Prvi međunarodni kamp Friedensgrund organiziran je 2006. u Gučoj Gori s mladima iz cijele Europe, kada je organizator bila biskupija Hildesheim iz Njemačke. Ovaj kamp u BiH održava se još od 2007.

KT