Komušina

Završena 11. Opća specijalizacija animatora


Od 6. do 12. srpnja u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, u župi i svetištu Uznesenja BDM u Komušini održana je 11. Opća specijalizacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije, kojima se pridružilo i nekoliko vršnjaka iz hercegovačkih biskupija.

Nakon četiri uspješne formacije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i Odžaku, 50 mladih iz Sarajeva, Gromiljaka, Travnika, Vareša, Mostara, Gabela Polja, Zenice, Tuzle, Gornje Dubice, Domaljevca, Posavske Mahale te Odžaka došli su kako bi jednogodišnju edukaciju zaključili sedmodnevnim bogatim i sadržajnim programom.

Prvi dan specijalizacije započeo je slavljenjem sv. mise koju je predvodio vlč. Damjan Soldo koji je u prigodnoj propovijedi pozvao buduće animatore otvorenog srca slušati Božju riječ, ohrabrujući ih da na što bolji način iskoriste vrijeme tijekom specijalizacije kako bi kao animatori mogli pomagati u kreiranju što boljeg programa za mlade u župnim zajednicama koje predstavljaju.
Nakon mise i objeda, uslijedilo je službeno otvaranje Opće specijalizacije animatora, gdje je Antonio Topalović, osoba odgovorna za program Škole animatora, pozdravio sve sudionike, predstavio značaj samog susreta te ih upoznao s pravilima ponašanja i funkcioniranja tijekom trajanja specijalizacije.
Program prvog dana obilježen je dvjema važnim radionicama. Pored upoznavanja s tehnikama i metodikom vođenja plesova za djecu i mlade, sudionici su imali priliku naučiti i uvidjeti razlike u podučavanju i radu sa različitim dobnim skupinama u župama i zajednicama. Navedena znanja i vještine predstavljaju polazište budućih animatora za rad u različitim skupinama. Pored radionica, sudionici su imali priliku sudjelovati u večernjoj igrici Opklada te se iskušati u različitim zadatcima koje je bilo potrebno izvršiti.
Na kraju dana upriličena je molitva – koja je oduvijek bila i jest najvažniji dio programa Škole animatora – vrijeme kroz koje oni na poseban način daju priliku Bogu ugraditi elemente svoje milosti u njihov prilično zahtjevan put kršćanskog animatora.

Drugoga dana sudionici su imali priliku sudjelovati na nekoliko zanimljivih i sadržajno korisnih radionica koje su za njih pripremili animatori instruktori.
Nakon doručka, uslijedila je radionica tijekom koje su imali priliku naučiti nešto više o molitvi, organizaciji molitvenih susreta u župama i zajednicama što je jedno od važnih područja djelovanja budućih animatora. Pored molitvene radionice, dala im se mogućnost saznati nešto više o Bibliji i načinima na koje se Biblija može primijeniti u različitim dobnim skupinama unutar Crkve.
Središte drugog dana bila je nedjeljna sveta misa koju su sudionici slavili zajedno sa župljanima i posjetiteljima, a predvodio ju je vlč. Soldo.
Poslijepodnevni dio programa obilježile su dvije radionice – za one koje žele raditi s djecom i mladima imali su priliku slušati o radu s ministrantima, ili o karitativnoj djelatnosti unutar Crkve. Potom su čuli nešto više o stilovima vođenja.
Večernji program bio je u znaku života i djela Sv. Ivana Pavla II., a dan je završio večernjom molitvom koju su pripremili sudionici.

Tijekom trećeg dana sudionici su također imali priliku naučiti nešto više o komunikaciji kao humanoj aktivnosti svakog pojedinca te kroz praktične vježbe uvidjeti važnost pravilnog razumijevanja same komunikacije i procesa koji ju prati. Sudionicima se također pružila prilika samostalno kreirati plesnu animaciju na određenu pjesmu koju su kasnije izveli te pred svojim kolegama.
Večernji program obilježen je zabavnim sadržajem.

U utorak, četvrtog dana, prijepodnevni dio programa obilježen je s radionicom u kojoj su sudionici imali priliku naučiti nešto više o vještinama prezentiranja. Kroz vježbu izgradnje timskog rada uvidjeli važnost jasne komunikacije i izgradnje tima kao sustava koji funkcionira s jasno izraženom dinamikom i ulogama.
Dan je završen večernjom molitvom.

Peti dan Opće specijalizacije animatora obilježio je posjet djelatnika Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije (MCVN) i s. Davorke Šarić iz Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine.
Najprije su djelatnici MCVN-a proveli anonimnu anketu o medijskoj pismenosti, a potom je s. Davorka mladima predstavila misijsko djelovanje Kristove Crkve danas, povijesni razvoj te su sudionici imali priliku napisati pismo koje će biti proslijeđeno upravo misionarima Crkve u Hrvata koji se nalaze diljem svijeta.
Dan je završen svečanom molitvom koja je tematizirala ljubav kao blago koje je Bog darovao ljudima.

Šesti dan specijalizacije bio je obilježen ekološkom te sportskom radionicom, kao i slobodnim vremenom koje su sudionici proveli na obližnjem bazenu.
Dan je završen klanjanjem pred Presvetim, koje je bilo pripremljeno na temu zahvalnosti koja proizlazi iz Božje prisutnosti među mladima u njihovoj svakodnevnici. Sudionici su se također zahvalili za protekle dane te otkrili osobu za koju su posebno brinuli tijekom specijalizacije. Uslijedilo je zajedničko druženje sudionika i instruktora.

U petak, 12. srpnja svetom misom i dodjelom certifikata zaključeno je sedam dana specijalizacije, koju su zajedno s Antoniom, kao odgovornom osobom za program Škola animatora, provodili još i Marijana Miketek, djelatnica NCM-a te 11 animatora instruktora: Ivana Vidović, Blaženko Duvančić, Filip Milošević, Josip Bodulica, David Adžić, Hrvoje Ledić, Andrea Filipović, Jelena Tomić, Leonarda Anđelić, Iris Vrdoljak i Tea Perić.

KT