Jelaške

Župa u Jelaškama proslavila svoj patron


Župa u Jelaškama, jedna od tri u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koje za naslovnika imaju Uzvišenje Sv. Križa, proslavila je u utorak, 14. rujna svoj patron.

Svetu misu na kojoj je sudjelovalo 50-ak vjernika predslavio je vlč. Oliver Jerković, župnik iz Par Sela. S njim u koncelebraciji su bila četvorica svećenika: župnik domaćin vlč. Stjepan Didak, čuvar svetišta u Olovu fra Ilija Božić, župnik u Lovnici vlč. Marko Lacić te župnik u Haljinićima i vojni kapelan u Oružanim snagama BiH vlč. Ljubo Zelenika.

U prigodnoj propovijedi vlč. Jerković je, među ostalim, poručio kako je križ bitno obilježje svakoga kršćanina jer se s njim rađa, ali i umire. „Križ daje smisao našem životu. Nositi ga jest zahtjevno, ali mu se ne smiju okrenuti leđa“, kazao je propovjednik uz napomenu važnosti pomaganja nošenja križa svome bližnjemu.

Na kraju sv. mise, koju su pjevanjem i sviranjem animirali tamburaši iz Vareša, riječi zahvale izrekao je župnik Didak te je druženje nastavljeno uz obiteljski stol.

Vrijedi podsjetiti kako se u župi Jelaške kao drugotni patron proslavlja Sv. Ilija kada se i okupi veći broj vjernika budući da su župljani raseljeni po različitim zemljama te im nije zgodno doći u rujnu.

D. K., KT