Ljubuški

Župa Vitina proslavila svog nebeskog zaštitnika


Župa Sv. Paškala Bajlonskog, u blizini Ljubuškog, tradicionalnom procesijom i sv. misom svečano je proslavila svog nebeskog zaštitnika u nedjelju, 17. svibnja.

Foto: Radio Ljubuški

Foto: Radio Ljubuški

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je mladomisnik fra Nikola Jurišić u koncelebraciji s nekoliko svećenika među kojima su bili župnik fra Željko Grubišić, župni vikar fra Petar Ljubičić te domaći sin fra Marko Jurič.

U prigodnoj propovijedi, fra Nikola je govoreći o životu Sv. Paškala potaknuo vjernike da se ugledaju na ovog sveca iz 16. stoljeća tako što će predano služiti Bogu i proslaviti Gospodina u svojim životima. „Sve to nije moguće samom čovjeku, ali je moguće Bogu“, poručio je propovjednik te je pozvao okupljene vjernike na život u jednostavnosti po uzoru na Sv. Paškala.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik fra Željko zahvalio je vjernicima na dostojanstvenom sudjelovanju na proslavi patrona, osobito propovjedniku fra Nikoli, koji je nazočnima udijelio svoj mladomisnički blagoslov.

Unatoč pandemiji koronavirusa, župljani iz Vitine su se i za ovogodišnji patron pripremali misama trodnevnicama koje su predslavili: fra Goran Ćorluka, fra Perica Ostojić i fra Branimir Musa.

Inače, župa Vitina, u blizini Ljubuškog, za zaštitnika ima u našim krajevima slabo poznatog sveca - Paškala Bajlonskog, franjevačkog brata iz 16. stoljeća koji je svoj život proveo u današnjoj Španjolskoj osobito časteći Presveti oltarski sakrament. Župa, koja danas broji 725 obitelji, obuhvaća i mjesta Otok, Grabovnik i Proboj. Vrijedi spomenuti i da je crkva građena od 1910. do 1914. pod vodstvom tadašnjeg župnika fra Pave Šimovića.

E. P., KT