Žepče

Župa Žepče proslavila svoj patron


Župa Sv. Ante Padovanskog u Žepču svečano je 13. lipnja proslavila svoj patron.

Foto: Radio Žepče

Foto: Radio Žepče

Središnje misno slavlje, uz sudjelovanje velikog broja vjernika te koncelebraciju svećenika susjednih župa i Žepačkog dekanata, predslavio je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. vlč. Ljubo Zadrić.

Vjerničko mnoštvo koje je dupke ispunilo župnu crkvu i župno dvorište, na početku je pozdravio župnik i dekan Žepačkog dekanata preč. Predrag Stojčević.

Uvodeći u svetu misu vlč. Zadrić potaknuo je nazočne da se utječu zagovoru Sv. Ante, probude i ožive svoju vjeru koju je živio i svjedočio ovaj „svetac svega svijeta“.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja uputio je prigodnu propovijed. „Za shvaćanje života jednoga svetca uzet ćemo sliku jednog gradilišta, na kojemu želimo urediti prostor – naš život. U želji, pa i u glavi imamo jasan cilj kako bi to trebalo izgledati, ali u stvarnosti pred očima nalazi se pred nama teren koji je potrebno iskrčiti, koji je potrebno urediti kako bi uopće bilo moguće tu živjeti. Upravo svetac kojeg danas slavimo, Sv. Antun Padovanski svojim životom – kroz tri koraka – svjedoči nam na koji način možemo urediti svoj životni prostor, svoj kršćanski i ljudski život kroz sljedeće bitne stvari. Prva je ljepota. Uvijek se divimo nekomu ili nečemu kad je lijepo, međutim ako život temeljimo samo na ljepoti – koja je prolazna onda to nije dovoljno. Drugi bitan korak, koji ljepoti dodaje dodatnu vrijednost upravo su kršćanske vrijednosti. One ukrašavaju naš život – bila to osobna molitva, sveta misa ili u najbolju priliku sakramenti. To su vrijednosti koje već uređeni život drže u dobroj kondiciji. I treći bitni korak – koji zaokružuje kako estetiku, ljepotu, tako i etiku naših životnih vrijednosti – jest vjera. Gdje svoje povjerenje stavljamo u Božje ruke. I upravo je današnji svetac primjer kako je moguće uresiti svoj život na takav način, da bude ugodan i koristan ne samo meni, nego i onima koji sa mnom žive, a u ovom slučaju svima onima koji oduševljeno slijede primjer Sv. Antuna. Tako je lijepo vidjeti jedan ponovno uređeni prostor koji je godinama i godinama bio zapušten. I još je ljepše vidjeti promjenu na osobama. I upravo je to poruka svakoga svetca koji poticajno može djelovati na naš život, a tako i Sv. Antun Padovanski. Ne dopustimo da loše stvari zakrče naš životni prostor, nego dajmo životu onog prostora kojim možemo oduševiti druge spremno nasljedovati Krista“, poručio je vlč. Zadrić potaknuvši vjernike da urede život po projektu Isusa Krista, kroz primjere svetaca.

Na kraju svete mise koju je pjevanjem animirao župni zbor, preč. Stojčević izrekao je zahvale svima koji su doprinijeli organizaciji proslave patrona.

Vjernici u Žepču za proslavu Antunova pripravljali su se kroz 13 utoraka, a zatim trodnevnicom kada su sv. mise slavili: katedralni župni vikar vlč. Štefan Marković, ravnatelj KŠC-a Don Bosco Žepče don Ivan Širić i župnik u Oštroj Luci-Boku vlč. Zlatko Ivkić.

J.P., KT