Križevci

400. obljetnica smrti Sv. Marka Križevčanina


Na svetkovinu Sv. Marka Križevčanina, 7. rujna, svečano misno slavlje zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije i 400. obljetnice njegove mučeničke smrti u križevačkom središtu predvodio je zagrebački nadbiskup Josip kard. Bozanić.

Foto: IKA

Foto: IKA

Brojne hrvatske biskupe, svećenike i vjernike koji su sudjelovali u proslavi pozdravio je domaćin bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Istaknuo je kako Sv. Marko Križevčanin i danas potiče i usmjerava svoj narod i Crkvu da na kršćanskim korijenima europske kulture i civilizacije promišlja svoju sadašnjost i budućnosti. Samoj misi, koju su animirali udruženi križevački crkveni i svjetovni zborovi i izravno prenosio Hrvatski katolički radio, prethodila je procesija od konkatedralne crkve Sv. Križa kroz središte Križevaca do Trga J. J. Strossmayera, mjesta slavlja.

U prigodnoj propovijedi kard. Bozanić pozvao je okupljene hodočasnike da uvijek ostanu pod okriljem Kristova križa ljubavi, i usklade svoje djelovanje s kršćanskom slobodom te im poručio: „Usudite se ponositi Kristovim križem upirući pogled u Sv. Marka Križevčanina i Bl. Alojzija Stepinca!

„Markovo vrhunsko svjedočanstvo mučeništva blista i danas kao svijetli primjer evanđeoske dosljednosti koju treba imati u svim životnim odlukama, a posebno opasnostima kojih ni danas ne manjka u redovitom kršćanskom životu. On je svijetli simbol mukotrpne povijesti i hrabre vjernosti hrvatskih vjernika. Svijetli nam kao divan primjer Kristova učenika koji se poput gotovo našega suvremenika Bl. Alojzija Stepinca i mnogih vjernih kršćanki i kršćana nedavne i davne hrvatske povijesti znao suočiti sa svakovrsnim patnjama da ne bi postupio protiv vlastite savjesti (...) Sv. Marko noseći naziv 'Križevčanin' ovaj je lijepi hrvatski grad unio u duhovni vidokrug europske i svjetske svetosti, kršćanske kulture i svetosti koja obvezuje“, kazao je kardinal te potaknuo vjernike da poučeni njegovim svjedočanstvom mole za dosljednost u svakodnevnom životu.

Na kraju je, kako javlja IKA, poželio da srca vjernika budu ispunjena nepokolebivim povjerenjem u Boga, te pozvao na promicanje pouzdanja i pobožnosti prema presvetoj Bogorodici Mariji, gajenje ljubav prema Crkvi Kristovoj, te poštivanje i čuvanje obitelj kao temeljne sastavnice i crkvenog i društvenog života.

Budući da je ovogodišnjom proslavom svetkovine Sv. Marka Križevčanina obilježena i 400. obljetnica njegove smrti, u danima devetnice te na dan proslave 7. rujna u crkvi Sv. Ane izložen je na štovanje svečev relikvijar.

KT