Arheološka istraživanja na mjestu gradnje župne crkve u Zrinu


Na lokaciji izgradnje župne crkve Našašća Sv. Križa u Zrinu ovih se dana provode zaštitna arheološka istraživanja prema uvjetima Konzervatorskog odjela u Sisku.

Foto: laudato.hr

Foto: laudato.hr

Zbog neposredne blizine ostataka ranogotičke monumentalne crkve otkrivene u rujnu 2013. pristupilo se detaljnom istraživanju i tog područja koje za Sisačku biskupiju izvodi ovlaštena tvrtka Kaducej d.o.o. pod vodstvom arheologinje Dženi Los.

Na tom lokalitetu pronađeni su dijelovi kamenih struktura za koje se pretpostavlja da su postavljeni tijekom gradnje godine 1943. srušene župne crkve, a radi učvršćenja terena. Također je pronađeno i nekoliko grobova koji za sada nisu dali nikakve grobne priloge pa će se starost otkrivenih kostura utvrditi naknadnom analizom na Institutu Ruđer Bošković. Sve pronađene ljudske kosti iz ovog kao i prethodnih istraživanja 2013. i 2014. bit će pohranjene u posebnoj kosturnici unutar nove crkve.

Kako javlja laudato.hr nakon završetka istraživanja započet će se s pripremnim radovima i izgradnjom nove crkve kojom je Sisačka biskupija odlučila ponovno vratiti sakralni identitet i važnost povijesnom hrvatskom mjestu i župi Zrin.

KT