Split

Biskup Semren na nadbiskupijskom stručnom skupu za vjeroučitelje u školi


U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, u Splitu je 9. ožujka održan nadbiskupijski stručni skup za vjeroučitelje u školi.

Foto: smn.hr

Foto: smn.hr

U dvorani Nadbiskupskog sjemeništa okupilo se oko 250 vjeroučitelja iz Splitsko-makarske nadbiskupije i Hvarske biskupije kako bi sudjelovali u dva tematska predavanja i okruglom stolu na temu Prenošenje vjere mladima danas, javlja portal Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nakon uvodne molitve koju su osmislile i predmolile vjeroučiteljice s. Natanaela Radinović i Helena Balajić, u rad stručnog skupa sudionike je uveo mr. sc. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Don Josip je istaknuo kako se ideja za temu stručnog skupa javila kao posljedica Biskupske sinode o mladima u Rimu, održane u listopadu 2018., te kako je cilj skupa senzibilizirati vjeroučitelje na ustrajnost i osmišljavanje novih pastoralnih modela u radu s mladima.

U ime domaćina pozdravnu pastirsku riječ vjeroučiteljima uputio je i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Istaknuo je važnost izabrane teme koja je „kruh svagdanji“ vjeroučiteljskih napora te napomenuo da je mladost važna etapa ljudskog života, a primljena formacija u mladosti utječe na sve ostale etape ljudskog života. „Stoga, formacija u vjeri traži konstantu u prenošenju pologa vjere, trajni rast u ljubavi i ustrajnoj molitvi s ciljem da naši mladi postanu djelatni članovi društva i Crkve“, istaknuo je nadbiskup Barišić.

Prvo predavanje pod naslovom Vjera i religioznost adolescenata i mladih – teološko-sociološki pogled održala je prof. dr. sc. Valentina Mandarić, profesorica na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu i predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije. U završnom dijelu predavanja naglasila je kako su mladi sadašnjost, a ne samo budućnost Crkve i da bi nam svima cilj trebao biti odrastao vjernik zauzet u Crkvi i društvu. „Osobito mjesto u senzibiliziranju i primjeru mladima zauzima pitanje vjerodostojnosti odraslih vjernika čija je uloga u prenošenju vjere neprocjenjiva“, zaključila je prof. Mandarić. Uslijedila je tematska rasprava te obavijesti iz Katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Drugo predavanje na temu Prenošenje vjere mladima u svjetlu održane sinode o mladima, vjeri i razlučivanju zvanja održao je mons. dr. sc. Marko Semren, pomoćni banjalučki biskup. Predstavljajući tijek rasprava i zaključke s održane Biskupske sinode o mladima 2018., biskup Semren se osobito osvrnuo na ulogu Crkve, majke i učiteljice vjernika, kao i na plod sinodalnog zajedništva, a to je svijest potrebe i zajedničkog rada mladih i odraslih kako bi se iznašla rješenja i unaprijedio međusobni pristup.

„Sinodalni oci su iskazali razumijevanje prema potrebama i pitanjima mladih, osobito u vidu njihovog afektivnog i spolnog života, preispitivanja i nejasnoća, obiteljskih, nerijetko teških, situacija, kao i pitanje migracija i ulaska mladih u svijet rada. Sinodalni oci su raspravljali i o potrebi mistagogoškog puta vjere nakon primanja sakramenata kršćanske inicijacije, sa sviješću kako je Crkva trajno na putu vjere. Istaknuta je i veća potreba usmjeravanja pastorala prema najslabijim članovima društva“, naveo je predavač.

Biskup Semren je istaknuo i pozitivna iskustva u radu s mladima u BiH ističući važnost traženja i razlučivanja u izboru na egzistencijalnom području. Biskup je istaknuo kako je svako zvanje različito i posebno i kako na tom putu sazrijevanja i razlučivanja zvanja pratitelj može biti svaki pojedinac svjedočkog života vjere, prikladno pripremljen. „Sinoda je istaknula i obnovljeno crkveno zajedništvo i jedinstvo vjere koje se ostvaruje zanosom ali i preuzetim rizikom u pastoralnim nastojanjima. Mladi su pozvani pomladiti lice Crkve jer Bog je mlad“, istaknuo je mons. Semren. Ako želi biti aktualna, dodao je, Crkva mora učvrstiti most između sebe i modernog svijeta.

Spomenuo je i kako su oci sa Sinode uputili i pismo mladima kojima ih ohrabruju da u svojemu životnom okruženju obnove lice svijeta prema temeljnim vrednota ljubavi, istine i pravde. „Sinoda je svjesna kako se današnji mladi ugledavaju na suvremene uzore, svojevrsne zvijezde i da žele i sami biti zvijezde. Stoga, Sinoda nudi paradigmatski okvir u radu s mladima. Sinoda poziva da mladima osvijetlimo kerigmu i katehezu kao svojevrsnu 'zvijezdu vjere' po uzoru na Mariju. Poziva nas da u mladima budimo 'zvijezdu srca', koja se otvara Božjoj Riječi i obraćenju. Promiče i putove socijalne formacije naslovljene 'zvijezdom mudrosti'. Ističe važnost biblijske formacije mlade osobe kao 'zvijezde teologije'. Da bi se zadobilo izlječenje od raznih oblika ovisnosti, istaknuta je važnost i promicanja 'zvijezde Samaritanca' koji služi iz ljubavi prema bližnjemu. Mladi su pozvani biti 'zvijezde izlaska' u zajedničkom hodu prema Isusu Kristu i u misijskom poslanju Crkve“, rekao je pomoćni biskup banjolučki.

Naveo je i kako „zvijezda nade“ budi nadu, osobito pod vidom integracije migranata. Istaknuta je važnost promicanja „zvijezde Abrahama“, odnosno interkulturalna formacija mladih, „zvijezde ljubavi“ u formaciji mladih, zaručnika i bračnih drugova i „zvijezde Uskrsa“, odnosno otkrivanja ljepote i snage liturgijskih slavlja naspram svake krhkosti. Citirajući homiliju pape Franje, biskup je podsjetio na Isusovo hodajuće otajstvo služenja prema slijepom prosjaku Bartimeju prepoznato u tri koraka. „Slušati drugoga s ljubavlju, biti bližnji i svjedočiti ljubav Božju koja spašava, put je vjere“, zaključio je svoje predavanje biskup Semren.

Uslijedio je okrugli stol na temu Pastoralno-katehetski modeli rada s mladima. Uz moderatora don Josipa Periša, sudionici okruglog stola bili su istaknuti vjeroučitelji u pastoralnom radu s mladima.

KT