Ludbreg

Biskup Vukšić predvodio misno slavlje na Svetu nedjelju


U svetištu Presvete Krvi Kristove u Ludbregu proslavljena je 2. rujna Sveta nedjelja, glavni hodočasnički dan vjerskog događanja "Dani ludbreške Svete nedjelje".

Vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić (Foto: Varaždinska biskupija)

Vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić (Foto: Varaždinska biskupija)

Nakon ranojutarnjih misa u župnoj crkvi, od 9 sati je u svetištu trajao duhovni program za hodočasnike. Uvijek je iznova posebno sudjelovanje u procesiji hodočasnika i svećenika od župne crkve do zavjetne kapele. Potom je hodočasničku svetu misu u ovom jedinom euharistijskom svetištu u Hrvatskoj, ujedno jednom od najvećih i najstarijih u Europi, predvodio mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, uz sudjelovanje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka, zatim mons. Vladu Košića, sisačkog biskupa, mons. Vjekoslava Huzjaka, bjelovarsko-križevačkog biskupa, preč. Marka Kovača, izaslanika kardinala Josipa Bozanića iz Zagrebačke nadbiskupije te velikog broja drugih svećenika, đakona i bogoslova, piše portal Varaždinske biskupije.

Dobrodošlicu svim hodočasnicima uputio je upravitelj svetišta mons. Josip Đurkan, a potom se mnoštvu obratio potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner koji je poručio neka ovo misno slavlje u ludbreškom prošteništu bude poticaj da zajednički u Hrvatskoj, u ljubavi, dijalogu i toleranciji te uzajamnom razumijevanju ljudi traže rješenja za prevladavanje sadašnjih teškoća. Nazočne je pozdravio i varaždinski biskup Mrzljak koji je na početku nove školske godine pozvao na molitvu da učenici i učitelji rastu u znanju, dobroti i ljubavi.

Misao vodilju za svoju propovijed sabranim vjernicima u ludbreškom svetištu predvoditelj slavlja, mons. Tomo Vukšić, pronašao je u Matejevu evanđelju „Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta“ (Mt 28,20). „Te su riječi na svoj način sažetak sveukupnog Isusova poslanja i djelovanja“, kazao je vojni biskup u BiH dodavši kako je ludbreško svetište „Galileja“ hrvatskih katolika – posebice onih koji ovdje dolaze s iskrenom nakanom da se taj susret s Njim iz kategorije događaja, po obraćenju i poniznosti, pretvori u trajno stanje već ovdje na Zemlji. Podsjetio je i na riječi Sv. Ivana Zlatoustog kazavši kako njegove misli mogu itekako koristiti vjernicima, svećenicima, Crkvi kao ustanovi i, osobito danas, cijelom Hrvatskom državnom saboru, kao i svim ljudima i ustanovama.

Nakon središnje svete mise nastavljene su pobožnosti pred pokaznicom s relikvijom Presvet Krvi Kristove za koju je papa Leon X. izdao bulu 1513. i naložio da se narodu izlaže na klanjanje u nedjelju prije Male Gospe. Poslijepodnevni program tako je u Prošteništu započeo klanjanjem Presvetom Sakramentu u Zavjetnoj kapeli koje su predvodili bogoslovi. Molio se tako, između ostaloga, za duhovna zvanja u Crkvi u Hrvata te za očuvanje vjernosti i moralnosti u katoličkim obiteljima. Uslijedila je pobožnost Križnoga puta, a potom i blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom i molitva krunice Božanskog Milosrđa u župnoj crkvi. Sve je završilo pjevanjem pohvale Svetoj Krvi, Litanijama, Večernjom i blagoslovom te na kraju svetom misom zahvalnicom.

I ove se godine na Svetu nedjelju u ludbreškom svetištu, “mjestu najvećeg hrvatskoga blaga” okupio velik broj vjernika kako bi proslavili Presvetu Spasiteljevu Krv. Od ranih jutarnjih sati tisuće vjernika sa svih je strana dolazilo u ludbreško svetište kako bi stavili svoje molitve i prošnje pred Presvetu Krv, koja i 607 godina od čudesnog događaja privlači mnoštvo hodočasnika.O važnosti ovog događaja za hrvatski narod govori i podatak da su svečanost misnog slavlja na Svetu nedjelju uživo prenosili Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski katolički radio i Radio Ludbreg, piše portal Varaždinske biskupije.

KT