Hrvatska

Caritas organizirao ljetovanje za djecu


I ove godine Caritas Vrhbosanske nadbiskupije organizirao je ljetovanje za djecu iz Sarajeva. Mališani su išli na more u dva navrata – od 18. do 23. lipnja te od 23. do 29. lipnja.

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije i ove godine je organizirao ljetovanje za djecu Dječjeg vrtića Sveta Obitelj iz Sarajeva. Mališani su uz pratnju odgojiteljice i ravnateljice vrtića s. Kate Ostojić ljetovali u Novom Vinodolskom u razdoblju od 18. do 23. lipnja. Odmor za najmlađe organiziran je zahvaljujući podršci Uprave grada Bjelovara.   

Uzbudljivo putovanje za djecu DV Sveta Obitelj počelo je posjetom akvarija Aquarium Crikvenica koji je smješten u samom središtu grada Crikvenice i sadrži 30 bazena koji podsjećaju na prirodna staništa. Veliki broj riba različitih vrsta ostavio je poseban dojam na djecu koja su s oduševljenjem gledala što se tu sve nalazi.

Na svetkovinu Tjelova, 20. lipnja, služena je sveta misa u župi Sv. Filipa i Jakova u Novom Vinodolskom, a župnik vlč. Hrvoje Poljak počastio je djecu slatkišima, a najmlađi su sve nazočne razveselili svojim pjesmicama i osmijesima.

Posljednje večeri, uz spremanje stvari za polazak svojim domovima, organiziran je i pozdrav s domaćinima kada su podijeljeni prigodni darovi uz radost i nadu da će se ponovo sresti.

Pri povratku, organiziran je posjet Rijeci – katedrali Sv. Vida, kao i Riječkoj vojnoj priči ispod grada – TunelRi koja je kod djece probudila znatiželju za istraživanjem povijesti, umjetnosti i kulture.

Nakon odmora uz sladoled, slijedio je put prema Zagrebu i ručak u IKEA-i, a u Sarajevu su svoju djecu čekali nestrpljivi i uzbuđeni roditelji.

U sljedećoj turi na more su išla djeca iz Caritasovog produljenog boravka i Obiteljskog savjetovališta. Ljetovali su u Kaštel Kambelovcu od 23. do 29. lipnja, uz podršku Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i dobročinitelja gospodina Joška Berketa, koji godinama brojnu djecu razveseljava ljetovanjem.

Na putu prema moru, kratki odmor za djecu bio je u etno selu Grabovica koje se nalazi na obali Buškog jezera.

Kako su nestrpljivo čekali morske valove, djeca su prvi dan boravka na moru provela kupajući se i skačući u toploj morskoj vodi.

Drugi dan ljetovanja obilježio je obilazak Nacionalog parka Krka gdje su djeca u pratnji ravnateljice  mr. sc. s. Kate Ostojić i učiteljica Maje i Ane, uživala u veličanstvenim slapovima i ljepoti prirode u ovom predivnom prirodnom i krškom fenomenu.

Nakon razgledavanja i šetnje nacionalnim parkom,  djeca su pošla u Dječji vrtić Brat Sunce u Šibeniku, čiji je osnivač Družba sestara franjevki od Bezgrješne. S ovim vrtićem Caritas Vrhbosanske nadbiskupije gaji drago višegodišnje prijateljstvo. U vrtiću su djeci toplu dobrodošlicu priredile novoizabrana vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne s. Terezija Zemljić i ravnateljica vrtića s. Anita uz odgojiteljice. Uslijedio je zajednički ručak, uz radostan razgovor i smijeh. Ravnateljica s. Anita pokazala je djeci i mali samostanski muzej koji ima zanimljiv i poučan sadržaj.

Nakon ručka, uz pratnju ravnateljice Katoličke osnove škole u Šibeniku, s. Mandice Starčević, djeca su posjetila i biskupsku dvoranu u Šibeniku koja je inače zatvorena za turiste i u kojoj se nalazi Biblija koja je tiskana u samo sto primjeraka i može se listati isključivo u bijelim rukavicama. Ova činjenica je dojmila djecu koja su s velikim zanimanjem pratila što se sve ovdje nalazi.

U Šibeniku su posjetili i katedralu Svetog Jakova te druge znamenitosti grada u kojem se održavao Međunarodni dječji festival, jedinstveni kulturni događaj i zaštitni znak Šibenika od 1958., pun kulturno-umjetničkih događanja prilagođenih djeci, od kazališta, vizualnih umjetnosti, glazbe, lutkarskih predstava, filmova i televizije do velikog broja nastupa i interaktivnih aktivnosti.

Naviše vremena na ljetovanju, djeca su provela na plaži kupajući se i igrajući se morskih igrica.

U petak, 28. lipnja, izlet je bio organiziran i u Split gdje su djeca obišla znamenitosti i odmorilana Marulićevom trgu.

Kako su na ovo ljetovanje išla djeca završne godine Produljenog boravka i Obiteljskog savjetovališta,  ovo je bila izvrsna prilika da se oproste od svojih odgojiteljica i da dalje sretno kroče prema zrelijim dječjim godinama uz sjajnu uspomenu sa zajedničkog ljetovanja, piše ccaritas-sarajevo.ba.

KT