Slavonski Brod

Da Stadler bude domaći u svom rodnom gradu


U Slavonskom Brodu 28. studenog održan je susret svećenika, redovnika i redovnica Slavonskobrodskog dekanata s ciljem sjećanja na njihova sugrađanina slugu Božjega Josipa Stadlera.

U povodu Stadlerove godine, u kojoj se obilježavaju njegove obljetnice: 175. rođenja i krštenja, 150. svećeničkog ređenja i 100. smrti, u novom spomen domu Josipa Stadlera i samostanu sestara Služavki Maloga Isusa u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu, održan je susret svećenika, redovnika i redovnica Slavonskobrodskog dekanata.

Josip Stadler kao uzor

Tom prigodom, misno slavlje u samostanu predvodio je dekan Ivan Lenić, a propovijedao mons. Pavo Jurišić, postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera.


U prigodnoj homiliji mons. Jurišić promišljao je o Stadleru kao uzoru nasljedovanja Krista te progovorio o poticajima za promicanje osobe i djela sluge Božjega Josipa Stadlera u hrvatskim sredinama. Naglasio je kako nadbiskup Stadler i danas može biti uzor osobama posvećenog života najviše po svom predanju Gospodinu i pouzdanju u Božju providnost. Ustvrdio je da vjernička nakana slavljenja crkvenih velikana ima smisla jedino pod prizmom mijenjanja samih sebe. U tom duhu posvijestio je da su svećenici pozvani propovijedati ono što žive, utjecati se svecima i od njih učiti te pojasnio zašto sveci ne pomažu uvijek u ljudskim nevoljama. „Sveci su nas u našim nevoljama, sumnjama i očajavanju ponekad ostavili same i prepustili nas nama, jer su 'protjerani' iz naših crkava ili su se 'povukli'. To je za čovjeka vjernika prava katastrofa, potresnost koja uključuje u sebi i društvenu patnju, ali u isto vrijeme i poticaj za istinski uzrast u vjeri“, upozorio je mons. Pavo te dodao: „Ako nam je stalo do oživljavanja kršćanstva, moramo početi razmišljati o povratku svetaca, ne u smislu gipsanih figura, nego da se ti Božji ugodnici, svjedoci Krista raspetoga, umrlog i proslavljenoga moraju pojaviti u preobraženom obliku među nama te nam prišapnuti one riječi o Isusu koji je Put, Istina i Život. Ti sveci pripadaju Crkvi, kao njezini najznamenitiji predstavnici. Nema ništa svetije od susreta sa svecem.“

Naglasivši da su sveci ljudi, koji su svoje postojanje shvatili kao oduševljeno stavljanje Bogu na raspolaganje da mu budu u službi, zaključio je da je takav bio Stadler, te je upravo kao biskup Vrhbosanske nadbiskupije i utemeljitelj jedne redovničke zajednice, svim svećenicima, redovnicima i redovnicama prikladan partner za razgovor, razgovor na razumljiv prijateljski način...

Suputnik životnoga hoda u duhovnom zvanju

Kao inicijatoru ovoga susreta slavonskobrodskom dekanu Ivanu Lenića želja je bila da osobe koje su pozvane slijediti Krista nađu u svom sugrađanima Stadleru ohrabrenje za svoje življenje, za svoju vlastitu vjernost, za što veću evanđeosku dosljednost, da Stadlera dožive suputnikom svoga hoda te, približivši se njemu, pomognu i svojim vjernicima da mu se utječu i budu u svome zvanju što dosljedniji.

„Ovim susretima želimo Stadlera doživjeti tu između sebe, kao onoga koji nam je bliz, onoga koji nam želi pomoći, nadahnuti nas, pomoći u našem hodu, služenju Kristu i Crkvi, da Stadler bude domaći u svom rodnom gradu. Želja nam je da ovaj Stadlerov spomen dom bude mjesto gdje će se odvijati jedan živi razgovor s ovim slugom Božjim i to samo u svrhu nasljedovanja Krista“, zaključio je dekan Lenić te zahvalio nazočnim duhovnim zvanjima.

Međunarodni studijski dan

Provincijska glavarica Sarajevske provincije Služavki Maloga Isusa s. Maria Ana Kustura predstavila je planove o Stadlerovu spomen domu u kojem trenutno borave četiri sestre Služavke Maloga Isusa, koje djeluju pri župi. Radost susreta i blizina Stadlerove prisutnosti dala se prepoznati u i njihovom susretu poslije mise u ugodnim druženjem uz večeru na kojoj se i zapjevalo.

U Katehetskom centru župe Gospe Brze Pomoći u tijeku je međunarodni studijski dan na temu Josip Stadler (1843. – 1918.) u kontekstu beatifikacije. Duhovni profil i društveno djelovanje snagom službe.

Pod pokroviteljstvom Vrhbosanske i Đakovačko-osječke nadbiskupije te Grada Slavonskog Broda organizatori ovoga simpozija su: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu i Hrvatski Institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Slavonski Brod.                           

B.Lukačević/ KT