Zagreb

„Hod za život“: Postaviti novi zakonski okvir koji štiti život


U Zagrebu je 14. svibnja održan „Hod za život, obitelj i Hrvatsku“ kojim se sedmu godinu za redom daje podrška nerođenima, a ove godine pod geslom „Život je zakon!“.

U Zagrebu se hodalo za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji.

„Potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci, okupljeni oko znanstvene činjenice da čovjekov život započinje začećem, sudionici su hodali gradom uz pjesmu i veselje iskazujući solidarnost, poštovanje i ljubav“, ističe se u priopćenju Tiskovnoga ureda udruge Hoda za život, obitelj i Hrvatsku

Andreja Duvančić, koordinatorica Hoda za život u Zagrebu, istaknula je kako se hodalo za sve one majke koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva. „Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Stoga je naša odgovornost briga za zaštitu života od začeća do prirodne smrti. Želimo potaknuti aktualnu vlast da poduzme konkretne mjere koje bi pomogle majkama, obiteljima. Podsjećamo i na važnost podrške svakog muškarca, koju oni kao očevi mogu pružiti majci njihovog djeteta“, navodi se u priopćenju.

„Danas kad vidimo da u Hrvatskom saboru postoje zastupnici koji se zalažu za usmrćivanje nerođenog djeteta do poroda – jasno je da je potrebno promijeniti zakon o pobačaju star 45 godina. Potrebno je postaviti novi zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji i kulturi smrti, a znanost kaže da život počinje začećem! Želimo zakonski okvir koji gradi kulturu života, koji  jača i štiti ženu i osigurava dostupnost istinitih informacija o razvoju nerođenog djeteta te o posljedicama pobačaja i za dijete i za majku!“, rekla je Duvančić.

Željka Markić, liječnica, voditeljica nacionalne koordinacije Hoda za život poručila je: „Pobačaj predstavlja prekid života konkretne osobe – neponovljivog ljudskog bića – dječaka ili djevojčice. Svako dijete ima pravo na život. I niti jedna se majka ne bi trebala naći u situaciji da prekine život svog djeteta!“

Na Hodu za život čulo se i potresno iskustvo diplomirane ekonomistice Tee Bekavac i Montessori pedagoginje iz Slovenije Urše Cankar Soares.

Tea, majka četvero djece, iznijela je teško iskustvo smrti svoje djevojčice Rite. Za nju je u 7. mjesecu trudnoće postavljena teška dijagnoza. Tea ju je odlučila roditi. „Svaki proživljeni dan bio je prožet silnom ljubavlju i nježnošću cijele obitelji prema Riti, zahvalni smo za svaki trenutak s njom, svaki poljubac, pogled i nježan dodir“, rekla je Bekavac.

Urša, majka troje djece, istaknula je važnost podrške u podizanju razine poštivanja svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti. „Bila bih ponosna kada bi slovenski stručnjaci svojim medicinskim znanjem mogli prihvaćati stranu djecu na liječenje, a ne da oni dolaze k nama umrijeti. Usmrćivanje djeteta koje može preživjeti izvan majčine utrobe nije suosjećanje, to nije pomoć. Ne želim da Slovenija postane poznata kao zemlja abortivnog turizma. Mi danas ovdje zagovaramo nultu toleranciju prema nasilju nad nerođenom djecom“, rekla je Cankar Soares.

Prim. dr. med. Boris Ujević, specijalist ginekologije i porodništva, uži specijalist humane reprodukcije, koji svoje znanje i ljubav stavlja u službu i majke i djeteta, oba pacijenta, istaknuo je važnost dostupnosti prave i istinite informacije. „Kako bismo mogli izabrati život, moramo biti informirani i upućeni u istinu o životu. Kao liječnik, ginekolog, potvrđujem znanstvenu činjenicu kako život započinje trenutkom začeća“, naglasio je te istaknuo važnost prava na priziv savjesti kao temeljnog ljudskog prava, zajamčenog Poveljom o pravima čovjeka. Ono omogućuje liječnicima, medicinskom osoblju te farmaceutima, da ne vrše postupke ili ne primjenjuju lijekove koji mogu naškoditi njihovom pacijentu.

Spomenimo kako je Zagreb četvrti grad ove godine u kojem se hoda za zaštitu života od začeća do prirodne smrti. Prošle subote Hod se održao prvi put u Varaždinu i Vinkovcima, te Slavonskom Brodu. Iduće subote, 21. svibnja, održat će se u Imotskom i Splitu, 28. svibnja u Zadru i prvi put u Pločama, 11. lipnja u Osijeku i Sisku, a 25. lipnja za zaštitu života hodat će se u Rijeci, prenosi IKA.
U Hrvatskoj su četiri medicinska fakulteta na pitanje Ustavnog suda: kad započinje ljudski život, odgovorila – začećem. Isto tako, iskustvo i znanstvena istraživanja potvrđuju da je za brigu o nerođenom i rođenom djetetu ključna ljubav. Ljubav i briga o trudnici, djetetovoj majci, ljubav majke i oca prema nerođenom djetetu, baš kao i potpora obitelji i lokalne, društvene zajednice.

J.P., KT