Kard. Puljić u Malom Lošinju


U Malom Lošinju je u petak 8. rujna proslavljena svetkovina Male Gospe, zaštitnice najveće otočke župe na Jadranu. Svečanu misu predvodio je vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard Puljić.

Foto: Župa Rođenja BDM - Mali Lošinj, Radio Jadranka/ Facebook

Foto: Župa Rođenja BDM - Mali Lošinj, Radio Jadranka/ Facebook

U koncelebraciji je bilo 10-ak svećenika među kojima je bio i župnik don Robert Zubović.

U prigodnoj propovijedi kardinal je protumačio značenje blagdana Male Gospe koji se nekada zvao "Zora Spasenja" jer je upravo začećem i rođenjem Blažene Djevice Marije počelo svitati, započeo je "novi dan, dan spasenja".

"Premda Evanđelja ne donose zapis o Marijinom rođenju, moramo znati kako je Bog imao svoj plan s Marijom. On ju je već kod samog začeća, pod srcem sv. Ane sačuvao od istočnoga grijeha. To je bio Božji plan. Veličina Marijina je u tome što je povjerovala Bogu, premda nije točno znala što Bog s njom planira. I zato će Drugi vatikanski sabor reći da je 'Marija rasla u vjeri'", kazao je kard. Puljić, prenosi IKA.

Osvrnuvši se potom na  naviješteno Evanđelje, koje donosi rodoslovlje Isusa Krista, propovjednik je istaknuo kako je Bog preko Marije ušao u našu povijest, u našu ljudsku narav. Bog se ukorijenio preko svojega rodoslovlja u čovječanstvo. Pozvao je brojne prisutne vjernike da ne zaborave svoje kršćanske korijene, da ne zaborave svoje slavne pretke.

Homiliju je nastavio promišljajući o životu, začeću, braku i obitelji. Kazao je kako slaveći Rođenje Blažene Djevice Marije, želimo probuditi poštovanje prema životu; životu koji Bog daje. "Vjerujem da ste svi, barem vi koji više pamtite, shvatili da majke kada su u drugom stanju, kažemo da su u blagoslovljenom stanju. Naši stari su smatrali da začeće jeste blagoslov. Posebno u Isusovo vrijeme. Da je začeće blagoslovno. Zašto? Jer čovjek surađuje s Bogom. Čovjek daje tijelo, a Bog dušu. I to besmrtnu dušu. Mi smo zaboravili na to da je to posebni Božji dar. Život. Zato je prevažno u nama probuditi taj osjećaj poštovanja prema životu, zahvalnosti za život upravo kao što je Gospa svoj život ugradila u Božji plan", posvijestio je nadbiskup u miru.

Kardinal je progovorio i o krizi u Crkvi koja je plod krize vjere. „Sve krize koje su u Crkvi, su krize vjere. Počevši od bježanja djece iz obitelji, nesklada u obitelji, svađa u društvu, sebičnosti u društvu. Sve je to kriza vjere. Zato je potrebno da mi vjernici kršćani, Hrvati koji smo ponosni da smo 14 stoljeća kršćani, na poseban način čvrsto nosimo stav vjernosti Bogu, stav prihvaćanja svega Božjega. Da izgrađujemo ovo društvo svojom vjerom", potaknuo je kard. Puljić pozvavši vjernike Malog Lošinja da se često utječu Nebeskoj Majci Mariji ohrabrujući ih da se ne boje surađivati s Bogom.

Vrijedi spomenuti kako se vrhbosanski nadbiskup u miru istoga dana, prije sv. mise, susreo s članovima udruge Prsten, posjetio je gradsku upravu te razgovarao s predstavnicima grada i turističke zajednice grada Malog Lošinja.

J.M., KT