Osijek

Konferencija „Mladi i tržište rada“


U Osijeku je 6. srpnja započela konferencija „Mladi i tržište rada – kako poboljšati njihovu situaciju“ koju su zajednički organizirali Europski centar za radnička pitanja (EZA) i Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Konferenciju su otvorili čelni ljudi EZA-e i Napretka, Bartho Pronk i mons. dr. Franjo Topić, a nazočnima su se obratili i Piergiorgio Sciacqua, kopredsjednik EZA-e i dopredsjednik organizacije Cristiano movimento lavoratori (MCL) te Dragan Vulin, predsjednik skupštine Osiječko-baranjske županije.

Zatim je predavanje na temu Inicijativa za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj održala Valerija Botrić, nakon čega je uslijedila rasprava.

Nastavljena je 7. srpnja, a raspravu je moderirao gospodin Sciacqua. U prepunoj konferencijskoj sali hotela Osijek zanimljiva i podacima bogata izlaganja imali su Jozef Mozelewski, predsjednik Nezavisnog samostalnog sindikata Solidarnost iz Poljske; Vojtech Matoušek, predsjednik mladih Koalicije kršćanske unije (KOK) iz Češke, kao i Giuliano Baracchini, član agencije za obrazovanje i obuku radnika Kršćanskog radničkog pokreta regije Toscana (EFAL – MCL) iz Italije. Uslijedila je rasprava.

Raspored je nastavljen izlaganjima Stjepana Ribića, direktora Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje; Marije Koški, više stručne savjetnice u Odjelu za provođenje projekata – Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Osijek te Selvedina Šatorovića, predsjednika samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH.

Završetak konferencije planiran je 8. srpnja.