Koraćani se okupili na božićnoj večeri u Slavonskom Brodu


Božićna koraćanska večer, 11. u nizu, okupila je 26. prosinca na blagdan Sv. Stjepana u velikoj dvorani «Carpe Diem» u Slavonskom Brodu šestotinjak Koraćana i njihovih prijatelja.

Okupljeni u tako velikom broju i ove su godine potvrdili da vole svoj kraj, da njeguju zajedništvu, da žele Božić proslaviti zajedno u miru i veselju. Odjeveni u svečane narodne nošnje svojim su nastupom na samom početku, a i poslije tijekom večeri oduševili nazočne brojni članovi HKUD-a Tamburica, javlja ika.hr.

Uime organizatora HKUD Tamburica Koraće i župe Uznesenja BDM Koraće pozdravnu riječ uputio je na početku župnik fra Ivan Marić, koji je pjesmom Radujte se narodi svojim župljanima i ostalim gostima čestitao Božić. Pozdravnu riječ uputio je i predsjednik HKUD Tamburica Šandor Lipovac.

Uz fra Franju Dalibora Stjepanovića, župnika u Foči nazočni su bili predstavnici društveno političkih vlasti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske; Josip Jerković dopredsjednik RS, slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara sa suprugom Ozanom, Vjekoslav Jeleč, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, Ilija Jovičić, načelnik općine Bosanski Brod sa  suradnicima, Mladenka Kermenc, dopredsjednica skupštine Bosanski Brod, Mato Kljajić, općinski vijećnik u Bosanskom Brodu, Ljubica Maksimčuk, saborska zastupnica u RH, prof. Velimir Blažević te predstavnici Udruge Hrvata BiH Bosanski prsten Dopsin.

U svom obraćanju neki od njih pohvalili su rad HKUD Tamburica što svojim djelovanjem promiču, njeguju i čuvaju tradiciju običaje i kulturnu baštinu svoga kraja, prenose je na mlade, ustvrdivši da dok ta ljubav traje, trajat će i njihov rodni kraj i cijela Bosanska Posavina.

Vodeći program te večeri  brodski novinar Mario Jurković iznio je neke statističke podatke o HKUD-u Tamburica Koraće, od prosinca 2011. kada je društvo ponovno počelo s radom.  Nastupili su oni dosad 126 puta na raznim kulturnim manifestacijama diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Švicarske, na pokladnim prelima, na raznim akcijama, nastupali su na raznim kulturnim manifestacijama, na Državnoj smotri izvornog folklora Hrvata u BiH, a osvojili su ove godine  i prvo mjesto za izravan nastup na Đakovačkim vezovima. Posebno je važno istaknuti njihovo sudjelovanje i organizaciju dosada sedam Međunarodnim smotri folklora u Koraću uoči Velike Gospe.

Članovi kuda uz prigodan su dar- zidni sat logo KUD-a Tamburica te večeri posebno zahvalili poduzetniku Mati Mrkalju, koji pomaže materijalno i finacijski.

Oni stariji članovi koji su na poseban način aktivni kao logistika- spremni uvijek podnijeti teret organizacije svih događanja, u znak zahvale za sav trud, zauzimanje ljubav i podršku, također su darivali umjetničkim slikama Gospe Koraćanske predsjednika Šandora, a župnika fra Ivana umjetničkom slikom izrađenom po liku restaurirane slike Ljube Laha - Gospa pod križem, koja je u ratu preživjela, i sada se nalazi u župnoj crkvi u Foči, a koju je prigodom obilježavanja 20. obljetnica stradanja Hrvata 2012. blagoslovio vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić.

Pjevalo je i igralo te večeri i staro i mlado, a svojim pjevanjem i sviranjem zabavljali su ih Tadej Blažević, Ante Sedlić, Pero Šimić, izvorna grupa Kiki i Matej i narodna grupa Strong. Zabavno je bilo i na izvlačenju sretnih dobitnika tombole, koja je i ove godina, zahvaljujući brojnim sponzorima, bila bogata.

B.Lukačević/ KT