Križevci

Liturgija biskupskog ređenja mons. Milana Stipića


U Križevcima je 17. listopada upriličena liturgija biskupskog ređenja (hirotonija) mons. Milana Stipića, novoimenovanoga križevačkoga vladike.

Zbog epidemioloških mjera svečanost se održala u dvorištu pored grkokatoličke katedrale Presvete Trojice.

Zajedništvo
Glavni biskup rukopolagatelj bio je umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić, a surukopolagatelji zagrebački nadbiskup i metropolita Josip kard. Bozanić, te apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

Na slavlju su sudjelovali: predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji je i propovijedao; biskupi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, grkokatolički biskupi iz Ukrajine, Sjeverne Makedonije, Mađarske i Austrije, predstavnik Kongregacije za Istočne Crkve te brojni svećenici istočnog i zapadnog obreda; visoki predstavnik Srpske Pravoslavne Crkve slavonsko-pakrački episkop Jovan Ćulibrk, uz nazočnost predstavnika Ureda predsjednika Republike, Vlade Republike Hrvatske i drugih upravnih i kulturnih ustanova.

Obred je počeo svečanom ulaznom procesijom na oltar, te je potom nuncij Lingua pročitao bulu imenovanja mons. Milana Stipića križevačkim biskupom.

Biskupe se uspoređuje sa Sv. Josipom
U prigodnoj homiliji koju je uputio mons. Želimir naznačio je kako je ovo iznimno radostan događaj za stanovnike Križevaca, a posebice za vjernike grkokatoličke eparhije, kao i rodbinu i prijatelje novoimenovanog biskupa mons. Milana Stipića. „Dok razmišljamo o neprocjenjivom daru koji sveti red predstavlja za Crkvu i za čovječanstvo, mislimo i na riječi Sv. Ivana Marije Vianneya koji je napisao da je 'svećeništvo ljubav Isusova srca'. Ova je rečenica ušla u Katekizam Katoličke Crkve (br. 1589) da se potkrijepi veličina svetoga reda. To posebice imamo pred očima dok razmišljamo o daru punine svetoga reda koja se po hijerotoniji danas ovdje događa (...) Službu biskupa neki uspoređuju s ulogom Sv. Josipa kojega svečano predslovlje opisuje kao 'vjernoga i mudroga slugu koji je postavljen kao otac i čuvar Svete Obitelji'. Biskupi su pozvani biti vjerni i mudri očevi i čuvari biskupijske obitelji (...) Kao nasljednici apostola biskupi su vidljivi princip i garant jedinstva partikularne Crkve. Stoga, Sveto pismo prikazuju biskupa kao 'pastira, ribara, stražara, čuvara, oca, brata, prijatelja, tješitelja i učitelja'. Svaka od ovih slika ima svoju težinu, svoje značenje i obilježje“, kazao je zadarski nadbiskup.

„Sudjelujmo, braćo i sestre, pobožno, sabrano, s molitvom na usnama i s pjesmom u srcu kod ovoga svetoga obreda ređenja križevačkog vladike Milana. Ovaj otajstveni čin dar je njemu i biskupiji križevačkoj. Molimo neka i njegovo služenje bude velikodušno uzdarje Bogu, Crkvi i povjerenom puku ove časne eparhije. A Gospodin, koji ga je pozvao, odabrao i danas posvećuje, neka do kraja izvede ono što je započeo na njegovome krštenju u Lipiku. Njegov pak budući život i biskupsko poslanje neka bude prožeto riječima psalma iz kojeg je odabrao i svoje biskupsko geslo da će trajno 'živjeti i kazivati djela Gospodnja (Ps 118,17). Tako neka bude. Amen“, završio je nadbiskup Puljić.

Rukopolaganje
Red biskupskoga ređenja ili hirotonije (rukopolaganje) u bizantskom obredu sastoji se od tri dijela: objave imenovanja („narečenije“ – čitanje bule), trostruke ispovijesti vjere i rukopolaganja. Prije samoga obreda rukopolaganja mons. Stipić je izrekao trostruku ispovijest vjere.
Sam čin arhijerejske hirotonije (biskupskoga ređenja) započeo je trostrukim ophodnim vođenjem izabranika oko oltara uz pjevanje triju tropara (liturgijske pjesme) koji hvale Kristovo utjelovljenje, presvetu Bogorodicu, mučenike, apostole i proroke. Nakon toga mons. Milan je kleknuo ispred oltara naslonivši glavu na njegov rub. Vladika Kekić i biskupi zareditelji stavili su otvoreno Evanđelje na njegovu glavu, a svi nazočni biskupi držali su svoju desnu ruku na izabranikovoj glavi dok je glavni zareditelj molio tri posvetne molitve. Svi ostali biskupi držali su desnu ruku na ramenu onoga biskupa ispred sebe i tako tvorili posredan niz dodira s ređenikom. Uslijedilo je oblačenje u biskupsko ruho i predaja znamenja. Na prezbiterski stihar (alba), epitrahil (štola), pojas i narukvice, novorukopoloženi biskup dobio je nadbedrenik, zatim je obukao biskupski sakos (oblikom sličan đakonskoj dalmatici), na ramena mu je stavljen veliki omofor (poput palija), a na glavu mitra (biskupska kruna). Također je dobio oko vrata prsni križ enkolpion (medaljon s likom Krista Spasitelj) i panagiju (medaljon s likom presvete Bogorodice). Kod oblačenja i predaje biskupskih znamenja biskup zareditelj klicao je na grčkom: Aksios! (Dostojan!), što su isto onda ponavljali i ostali biskupi i prezbiteri u svetištu, a zatim ponovo zbor i narod.

Novozaređeni biskup zatim je sjeo na gornje mjesto (katedra) iza oltara, te nastavio služiti arhijerejsku božansku liturgiju kao predslužitelj.

Na završetku liturgije novozaređenog vladiku ustoličio je na arhijerejskom tronu (biskupskom  prijestolu ili katedri) zagrebački nadbiskup Bozanić.

Svoje zahvalne govore ovom prigodom uputili su umirovljeni vladika Kekić, te novoimenovani vladika Stipić, te su upućene čestitke mons. Milanu.

Kako javlja IKA, na liturgiji su zajedno pjevali Katedralni zbor Križevci i Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik iz Križevaca, pod ravnanjem maestra Ozrena Bogdanovića te klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Spomenimo kako je uoči ređenja, 16. listopada u katedrali služena Večernja, a u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima održana je svečana akademija.

J.P., KT