Mirogoj: Komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i Križnoga puta


Središnja komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnoga u Republici Hrvatskoj upriličena je 16. svibnja groblju "Mirogoj" u Zagrebu.

Foto: Zaslon http://rtv-hb.com/tvuzivo/

Foto: Zaslon http://rtv-hb.com/tvuzivo/

Voditeljica programa bila je Tanja Maleš, urednica na Hrvatskom katoličkom radiju, koja je na početku napomenula kako se komemoracija zbog aktualne pandemije koronavirusa održava u tri države, Austriji, Hrvatskoj te BiH, dok su pokrovitelji Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor iz BiH.

Komemoracija je započela izvođenjem himne Republike Hrvatske Lijepa naša koju je izvela klapa Janjevo iz Zagreba.

Potom su kod Križa na Mirogoju položeni vijenci, a državno izaslanstvo predvodio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.  

U ime Počasnog bleiburškog voda vijence je položila delegacija predvođena Vice Vukojevićem, predsjednikom Voda, a među njima su bili i preživjeli sudionici te tragedije.

Molitvu, odnosno dovu, za žrtve Islamske vjerske zajednice, izrekao je imam zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

Za katoličke žrtve molio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj i predsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij.

Na početku je rekao kako je mjesec svibanj ove godine obilježen 75. obljetnicom od završetka Drugog svjetskoga rata.

"Među narodima Europe i svijeta koji komemoriraju tu obljetnicu, i hrvatski narod oživljava i ove godine, povijesnu memoriju o značenju koji je za njega imao svibanj 1945. Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja, na frontama i u pozadini, doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode.  To je očekivao i hrvatski narod. No mjesec svibanj 1945. godine, u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od zapadnih Saveznika (...) Još više, taj je svibanj – za razliku od drugih naroda kojima je vraćena sloboda i demokracija – dolaskom marksističkoga totalitarnog sustava za nas značio nov početak progona, zatvora, ubijanja nevinih ljudi", rekao je te dodao kako se "u ovoj  75. obljetnici, ponizno pred Bogom i iskreno pred ljudima, stojimo pred svim žrtvama: u prvom redu žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i žrtvama koje su prethodile ratu na našim prostorima te ispunile krvlju i suzama gotovo čitavo  dvadeseto stoljeće".

Nadalje je napomenuo kako svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. "Tu ne može biti razlike ni rasne ni nacionalne, ni konfesionalne, ni stranačke. Temeljna jednakost u dostojanstvu svih ljudi proizlazi iz same naravi čovjeka, stvorena na sliku i priliku Božju. Pojedinačne i osobito masovne likvidacije bez ikakva suda i dokaza krivnje uvijek su i posvuda teški zločini pred Bogom i pred ljudima", ustvrdio je i napomenuo kako "mi danas molimo za vječni mir svih žrtava".

Komemoracija je završena izvedbom Bože čuvaj Hrvatsku, a u izravnom prijenosu HRT-a.

Ž.I., KT