Mons. Batelja: "Ne bojim se da će i jedan dokument naškoditi Stepincu!"


Mogu li neki novi dokumenti i povijesni dokazi potamniti sliku o bl. kardinalu Alojziju Stepincu, postoje li nerazjašnjene povijesne točke iz njegova života i kako u tome slučaju doći do istine – odgovori na ta pitanja traženi su u emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija.

U rečenoj su emisiji 9. svibnja sudjelovali postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja te povjesničari dr. Vlatka Vukelić s Hrvatskih studija i Mario Kevo s Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, prenosi IKA.

“Hrvatska se strana ne treba bojati istine o bl. Alojziju Stepincu”, naglasio je mons. Batelja. U osvrtu na izjave pape Franje izrečene po povratku s apostolskog pohoda iz Makedonije rekao je da je ‘Sveti Otac iznio nekoliko podataka koji se stavljaju na drugo mjesto, a stavlja se samo njegovo povjerenje Irenejevih izjava’.

“Cjelokupna problematika oko ovoga ne odnosi se ni na Stepinčevu vjeru, ni na moral, nego se odnosi na čisto političko pitanje. Drago mi je da je Sveti Otac osobno proučavao neka pitanja koja mogu biti sporna samo sa srpske strane, ali ne i s katoličke strane. Problematika je vezana za blaženikove riječi izgovorene prigodom rušenja Banovine Hrvatske 27. ožujka 1941.

Dakle, nije riječ o nekom drugom događaju nego samo o tome. Sveti Otac je uznemiren, a ima i pravo pitati, o izjavi patrijarha Varnave u odnosu na neke događaje koji su prethodili rušenju Banovine, a to je da je Varnava, prethodnik patrijarha Irineja, jasno rekao da je cilj Pravoslavne Crkve rušiti crnoga Papu poglavara i njegovu jezuitsku vojsku koja teži doći na Balkan i već tisuću godina to želi. Ovdje se radi o povijesnim stvarima koje su povezane uz rješavanje hrvatskoga pitanja u Kraljevini Jugoslaviji najprije, a potom kasnije i u povijesnim događajima. Tu se ima što proučavati”.

KT