„Montenegrinizacija“ Bokeljske mornarice put je prema asimilaciji Hrvata u Crnoj Gori


Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, 23. veljače, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) u dvorani „Bl. Alojzije Stepinac“ otvorila izložbu fotografija „Saga o Boki“ autora Dražena Zetića.

Boka Kotorska

Boka Kotorska

Izložba je bila predstavljena u sklopu događanja posvećenog Boki kotorskoj pod nazivom „Kulturološki obrisi Boke kotorske“ koju je HKS organizirao u suradnji s Bokeljskom mornaricom 809.

Marijana Petir je posebno pozdravila prisutne izabrane predstavnike Hrvata iz Crne Gore i predstavnike Vlade Republike Hrvatske pozvavši ih da zajedno učine sve što je moguće kako bi se zaštitio identitet i kulturno nasljeđe Hrvata u Crnoj Gori. Istaknula je kako je žalosti kada čuje da se Hrvati izvan domovine osjećaju zaboravljenima, a to joj govore i Hrvati u Crnoj Gori. Petir je istaknula da svi zajedno trebamo učiniti veće napore kako bi se Hrvate u Crnoj Gori podržalo.

„Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koristim instrumente koji su mi na raspolaganju i zato sam odmah reagirala prema Europskoj komisiji kada je do mene došla vijest kako je Vlada Crne Gore odlučila Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, samostalno bez Hrvatske uvrstiti na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Reagirala sam jer je Bokeljska mornarica nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke Crkve i Hrvata, koji su u Boki kotorskoj autohtoni narod“, rekla je Petir.

Ona ističe da to dokazuje i nekoliko povijesnih činjenica – Povelja o posvećenju Katedrale Sv. Tripuna i Statut bratovštine, dva vrlo važna dokumenta o Bokeljskoj mornarici čuvaju se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu; prisutnost hrvatskog pletera u Boki te tri spomen ploče obilježavanja 1000-te obljetnice hrvatskih vladara u Boki.

Ona je pozvala Vladu Crne Gore da promijeni pristup i zajedno s Hrvatskom uputi kandidaturu prema UNESCO-u, a hrvatske političke  predstavnike u Crnoj Gori da iskoriste svoj položaj u vlasti kako bi zaštitili interese hrvatskog naroda. Pozvala je i predstavnike Vlade RH da upotrijebe mehanizme koji Hrvatskoj kao državi članici Europske unije stoje na raspolaganju kako bi se prestala zatirati prava hrvatskog naroda koji živi u Crnoj Gori.

Petir je rekla da „montenegrinizacija“ Bokeljske mornarice vodi asimilaciji hrvatskog narodu u Boki Kotorskoj, na način na koji bi, ne računajući Katoličku crkvu, ostao bez najvažnijeg, ujedno i posljednjeg jakog nacionalnog središta.

Sam autor Dražen Zetić obratio se je okupljenima istaknuvši da o Boki, uvijek treba govoriti s ljubavlju citirajući upravo Hvalospjev ljubavi.

„Težnja ka nepatvorenoj Istini jedini je put koji može doprinijeti ostvarivanju ljudskijih međuljudskih odnosa, suživota i poštovanja“, rekao je Zetić. On ističe da svaki čin koji vodi suprotno od tih univerzalnih načela u samom početku neminovno je sam po sebi već osuđen na krajnje ništavilo i bezličnu smrt bez trunke svjetlosti. „Sam evanđeoski princip: Istina će vas spasiti!, ovdje, u ovome samozatajnom kutku svemira daleko ima veću i dalekosežniju vrijednost, značenje i poruku“, rekao je Dražen Zetić, zaljubljenik u Boku i autor izložbe „Saga o Boki“ koju je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu otvorila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pružajući još jednom i na takav simboličan način podršku hrvatskom narodu u Crnoj Gori .

KT