Papa Franjo umirovio splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića


Sveti Otac prihvatio je odreknuće od službe upravljanja Splitsko-makarskom nadbiskupijom mons. Marina Barišića te ga je u petak, 13. svibnja umirovio. Njega će naslijediti dosadašnji nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša.

Foto: mons. Barišić/IKA

Foto: mons. Barišić/IKA

Ovu je vijest u podne objavio Tiskovni ured Svete Stolice. U svom govoru na objavi prihvaćanja odreknuća od službe nadbiskup Barišić se prisjetio svoga životnog puta koji ga je doveo do svećeničkog poziva. Zahvalio je braći biskupima i drugima s kojima je dijelio apostolsko naslijeđe jer "biskup ne može obavljati pastirsku službu bez drugih". Na kraju govora se obratio novom nadbiskupu mons. Kutleši kazavši kako je radosno primio vijest o njegovom imenovanju za koadjutora, znajući kako dolazi dobar i iskusan svećenik, prenosi IKA.

Inače, nabiskup u miru rođen je 24. ožujka 1947. u župi Vidonje kod Metkovića od oca Ivana i majke Matije rođ. Ćerle. Za svećenika je zaređen 14. srpnja 1974. u rodnoj župi. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 3. kolovoza 1993. pomoćnim biskupom Splitsko-makarske nadbiskupije, a za biskupa ga je 17. listopada iste godine zaredio nadbiskup Ante Jurić. Na čelu ove nadbiskupije proveo je 22 godine.

Njegov nasljednik je mons. Dražen Kutleša koji je svom prethodniku zahvalio na dugogodišnjem revnom upravljanju ovom nadbiskupijom. U svom nastupnom govoru dotaknuo se i mladih koji su okrenuti Gospodinu, uvijek mu spremni služiti bilo kao supružnici, bilo u svećeničkom ili redovničkom pozivu.

Foto: mons. Kutleša/IKA

Mons. Kutleša je rođen u Tomislavgradu 25. rujna 1968. od oca Kreše i majke Daniće rođ. Ćurić. Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je u Prisoju 29. lipnja 1993. Za biskupa je zaređen 2011. te je upravljao Porečkom i Pulskom biskupijom, a nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije imenovao ga je papa Franjo 11. srpnja 2020.

Od njezinog ponovnog uspostavljanja 1969., četvrti je po redu nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije.

J. M.,KT