Zadar

Pomoć za "Centar Sveta Majka Tereza"


Korizmena akcija Zadarske nadbiskupije koja se tradicionalno održava svake godine u vremenu korizme ove godine namijenjena je za pomoć Centru Sveta Majka Tereza u Gevgeliji u Makedoniji.

Ta ustanova u sklopu svoga stalnog smještaja brine o 40 štićenika, djece s posebnim potrebama. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je dopis s poticajem da se uključe svim župnim uredima i upraviteljima crkava u Nadbiskupiji, osnovnim i srednjim školama te gradovima i općinama u Zadarskoj županiji i vjeroučiteljima koji će o toj temi i sudjelovanju animirati djecu u župi i školi, javlja portal Zadarske nadbiskupije.

„Korizmena akcija znak je djelotvorne ljubavi koja nas podsjeća na važnost prepoznavanja potreba bližnjih i brzu pomoć onih koji nas trebaju. Želimo dati svjedočanstvo djelotvorne vjere, ljubavi i svoj korizmeni obol upraviti prema braći i sestrama koji su u potrebi“, poručio mons. Puljić.

Podsjetio je da korizma svake godine daje jedinstvenu priliku dublje razmišljati o smislu i vrijednosti kršćanskog života. „To vrijeme kao i Crkva tijekom korizme pozivaju nas da uz molitvu i duhovnu obnovu budemo milosrdniji prema drugima, čineći konkretna djela ljubavi i dijeleći svoja dobra s potrebnima. Upravitelje župa molim neka akciju provode tijekom cijele korizme na način koji najbolje odgovara prilikama u župi koju poslužuju“, potiče zadarski nadbiskup.

Naglasio je da je Majka Terezija najpoznatija žena 20. Stoljeća, koja je imala poseban hod redovnice, služenja, „a najljepše je kako je u sebi utjelovila akciju i kontemplaciju, djelovanje i molitvenu dimenziju“. „Zahvalni smo Bogu za ženu koja je živjela u naše vrijeme i koja je ostavila divno svjedočanstvo. Ostala je upamćena kao simbol dobrotvornosti, ali i kao svjedok Isusa kojega voli iznad svega. Kad je nešto činila, činila je radi Krista koji je nju spasio, kojega je zavoljela. Sve što čini, radi njega je činila“, poručio je nadbiskup.

Svi koji žele sudjelovati u akciji, prilog mogu dostaviti u župni ured ili uplatiti na žiro račun Zadarske nadbiskupije s naznakom: Za Centar Sveta Majka Tereza. Nadbiskupski ordinarijat Zadar, IBAN: HR5324070001100041082 Poziv na broj: 02 536.

U korizmenoj akciji koja se već dva desetljeća održava u Zadarskoj nadbiskupiji, župnici na različite načine, postavljanjem posebne kutije milodara za tu akciju, milostinjom, animacijom tijekom različitih liturgijskih slavlja i na druge načine prikupili su sredstva kojima su uspješno pomogli razne zdravstvene i socijalne potrebe i ustanove (bolnice, škole, dječje vrtiće, obitelji) u Zadarskoj nadbiskupiji, misije na svim kontinentima gdje djeluju hrvatske misionarke, Vukovar i Crkvu u BiH. U akciju se uključe sve generacije, odrasli, mladi, djeca, institucije, poduzeća i ljudi dobre volje, a prikupljeni iznos od više stotina tisuća kuna zajedničkom dobrotvornošću mnogih u Zadarskoj nadbiskupiji bude impresivan i blagoslovljen.

KT