Potpisani prvi ugovori o članstvu u Zakladi Vrhbosanske nadbiskupije


Prvih 36 ugovora o pristupanju članstvu u Zakladi Vrhbosanske nadbiskupije potpisano je u četvrtak 9. srpnja u tomu gradu u nazočnosti predsjednika Upravnog odbora te zaklade, vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita kardinala Vinka Puljića.

Kardinal Vinko Puljić na Svečanom otvorenju Ureda Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije u Vukovaru   Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Kardinal Vinko Puljić na Svečanom otvorenju Ureda Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije u Vukovaru Foto: Davor Javorović/PIXSELL

„Nakon što smo nedavno Zakladu osnovali, sada potpisujemo i prve ugovore o podupiranju njezinog rada jer bez sigurnog i stalnog dotoka financijskih sredstava Zaklada neće moći realizirati sve one projekte koje želimo“, rekao je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, objavila je Hina.

Novac će se, dodao je, koristiti za mnoge humanitarne i druge projekte koji će potpomoći osiguranju opstanka Hrvata u BiH.

„Bez dobrotvora, počevši od Vlade RH, ne možemo ostvarivati naše programe i ja sam svima zahvalan“, istaknuo je kardinal Puljić, kako prenosi IKA.

Po riječima upravitelja Zaklade, zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Josipa Dabre, potpisano je prvih 36 ugovora o podupiranju rada Zaklade, a među onima koji su ih potpisali je 5 hrvatskih županija, 8 gradova, 11 općina i isto toliko tvrtki.

„Bitno je naglasiti da su to ozbiljne tvrtke i sigurno je da ćemo nakon ljeta napraviti još jedan ciklus pristupanja“, najavio je Dabro i dodao da Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije okuplja ljude dobre volje.

Jedna od županija koja je odlučila poduprijeti rad te zaklade je i Osječko-baranjska.

„Ključ je u tome da podupiremo naše Hrvate koji žive i u Bosni i Hercegovini, ali i u Srbiji. U ovom slučaju, govorimo o Osječko-baranjskoj županiji kao podupiratelju koji će financijski pomagati rad Zaklade. Mi smo i do sada pomagali Hrvate u BiH te smo tako kroz razne projekte Hrvate u toj državi potpomogli s 240 tisuća kuna“, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Po njegovim riječima, Hrvatima u BiH treba pomoći i projekti ondje ključni su za njihov opstanak. Dodao je kako će Osječko-baranjska županija ove godine Zakladu Vrhbosanske nadbiskupije potpomoći s 15 tisuća kuna.

Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije u Vukovaru je otvorena sredinom lipnja, a njezine je prostorije svečano otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Tada je najavljeno kako će rad Zaklade biti usmjeren prema osnivanju, izgradnji, uređivanju i opremanju domova za stare i nemoćne, pružanju raznih oblika potpore starima, nemoćnima i bolesnim osobama te financiranju obnove i opremanja objekata za djecu predškolske dobi, za učenike i studente.

Dodjeljivat će i novčane potpore učenicima i studentima tijekom njihova redovitog školovanja, a Zaklada će se baviti i drugim humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima.

J.Vr.,KT