Zagreb

Preminula neumorna radnica u pastoralu Roma s. Karolina Miljak


Voditeljica Ureda za pastoral Roma HBK-a i članica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove s. Karolina Miljak umrla je u zagrebačkoj bolnici u nedjelju 9. siječnja u 72. godini života i 52. redovničkih zavjeta.

S. Karolina Miljak rođena je 14. studenoga 1950. u Zenici u BiH. Osnovnu školu pohađala je u Zenici, a srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Zagrebu u Gimnaziji Tin Ujević. Stupila je u Družbu Klanjateljica Krvi Kristove (ASC) Adoratrice del Sangue di Cristo 1967. Prve zavjete položila je 1970. Studij teologije započela je u Zagrebu, a nastavila u Rimu na Papinskom Sveučilištu Gregoriana gdje je stekla diplome iz Teologije i Duhovnosti.

Nakon studija bila je katehistica u Kutini u razdoblju od 1983. do 1987. Rad s Romima započela je upravo u tom mjestu gdje je otišla podučavati vjeronauk u romsko naselje. Biskupska Konferencija Jugoslavije osnovala je Odbor za pastoral Roma pri BKJ, a s. Karolini povjerili su Tajništvo Odbora

S. Karolina Miljak obišla je gotovo sva romska naselja na području tadašnje Biskupske Konferencije Jugoslavije kao i romske kampove po predgrađima europskih gradova poput Pariza, Rima, Barcelone i dr. gdje su većinom bili Romi koji su došli s teritorija tadašnje Jugoslavije.

Bila je članica Upravu Međunarodnog katoličkog Odbora za Rome sa sjedištem u Belgiji, a poslije u Francuskoj, javlja IKA.

Od 2003. do 2011. s. Karolina je boravila u Novoj Gradiški gdje je s gradskom upravom i školom radila na pokretanju boljeg života za Rome na socijalnom, prosvjetnom i vjerskom području.

Organizirala je također četiri međunarodna susreta pastoralnih djelatnika među Romima: Zagreb 1991., Tuheljske Toplice 1998., Trogir 2008, Trogir 2019.

Također, radila je u Hrvatskom Caritasu kao koordinatorica osoblja u Caritasovoj kuhinji

Šest godina bila je Provincijalna savjetnica, a 25 godina  (7 mandata od po 3 i 6 godina) mjesna poglavarica u raznim zajednicama Provincije Klanjateljica Krvi Kristove – Provincija Zagreb

Smrt od posljedica zaraze koronavirusom je zatekla na mjestu neformalne nacionalne ravnateljice za pastoral Roma te voditeljice ureda za pastoral Roma HBK.

Sprovodni obredi bit će u četvrtak, 13. siječnja na groblju Mirogoj u 13.20 sati, a misa zadušnica služit će se u župnoj crkvi Sv. Josipa na Trešnjevci u 15.30 sati.

Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!

Ž.I., KT