Preminuo dominikanac fr. Marijan Jurčević


Fr. Marijan Jurčević, svećenik, dominikanac i umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s radnim mjestom na Teologiji u Rijeci, preminuo je 30. srpnja u bolnici Milosrdne braće pokraj Nove Gradiške u 78. godini života i 52. godini svećeništva.

Fr. Marijan rođen je 1939. u Kovačima pokraj Tomislavgrada, ali je životom Riječanin jer je u Rijeci više od pola svoga životnog vijeka, pune 34 godine. Prve zavjete položio je 1960., a svečane 27. studenoga 1964. Za svećenika je zaređen 1965. u Zagrebu.

U Tomislavgradu je završio osnovno školovanje, gimnaziju u Bolu na Braču, kršćansku je filozofiju studirao na Visokoj dominikanskoj bogoslovnoj školi u Dubrovniku (1959.-1962.), a redoviti i poslijediplomski studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje gaje završio 1966. s naslovom magistra teologije.

Nakon dvije godine je upisao studij religijske antropologije na Institutu catholique u Parizu i zatim nastavio na Universite d' Ottawa, College dominicaine de philosophie et theologie.

Predavao je kolegije: Misterij Boga, Teološka antropologija s velikim predmetima o Bogu stvoritelju, O čovjeku, Milosti i Istočnom grijehu te sakramente Ženidba i Euharistija.

Slušale su ga generacije studenata, s njima je drugovao i po njima se duboko ugradio ne samo u Teologiju u Rijeci već i u Riječku crkvenu pokrajinu. Poznaju ga također studenti Riječkog sveučilišta, gdje je pet godina predavao religijsku antropologiju na Filozofskom fakultetu (1990.-1995.).

Rad na fakultetima nije jedina Jurčevićeva učiteljska katedra. Druga je propovjedaonica u riječkoj crkvi sv. Jeronima i uz nju predavačev stol u samostanskoj dvorani dominikanaca, gdje je stekao glas vrsnog propovjednika i zanimljivog vjeroučitelja studenata.

Opravdano je spomenuti i treću Jurčevićevu "katedru", onu s koje se je njegova misao širila do širokog kruga čitatelja Novoga lista u kojem je godinama pisao kolumnu o aktualnim teološkim temama i pitanjima crkvenog i društvenog života.

Sprovodni obredi biti će u srijedu 2. kolovoza, u 17 sati na riječkom groblju Kozala. Sveta misa zadušnica slavit će se istog dana u crkvi Sv. Jeronima (dominikanci), Trg Riječke rezolucije 1, u 18:30 sati.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

KT