Varaždin

Preminuo fra Zlatko Papac


Član Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Zlatko (Ivan) Papac umro je u 89. godini života, 67. redovništva i 58. svećeništva u četvrtak navečer, 13. siječnja.

Sprovod će biti u ponedjeljak, 17. siječnja u 14 sati na Gradskom groblju u Varaždinu. Misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu.

Fra Zlatko je rođen 29. travnja 1933. u Dabrici, u istočnoj Hercegovini, od oca Marijana i majke Marije rođ. Puljić. Nakon djetinjstva i osnovne škole koju je zbog selidbe pohađao u različitim mjestima, u Dabrici, Okučanima i Šarengradu, stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu. U novicijat Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda ušao je 28. kolovoza 1955. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 29. kolovoza 1956. položio je prve redovničke zavjete. Studij teologije završio je u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je 17. rujna 1959. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 2. veljače 1964. godine u Zagrebu.

Nakon ređenja svoju svećeničku službu kao mladomisnik obnašao je neko vrijeme u Samostanu Sv. Franje u Zagrebu na Kaptolu, a zatim je proveo idućih pet godina u samostanu u Vukovaru odakle je vršio službu župnog vikara u župama u Bogdanovcima i Borovu. Poslije toga, od 1971. do 1975., obnašao je službu gvardijana i župnika u Karlovcu.

Potom odlazi u Hrvatsku katoličku misiju Linz gdje je bio dušobrižnik dvadeset i dvije godine. Zatim se vraća u domovinu u franjevački samostan u Požegu gdje je bio župni vikar od 1997. do 2002. nakon čega odlazi na Trsat gdje je od 2002. do 2005. obnašao službu vicemagistra novaka i ispovjednika. Nakon toga biva ponovno premješten u Požegu kao župni vikar gdje je proveo idućih petnaest godina. Godine 2020. odlazi na oporavak u Franjevački samostan u Varaždinu gdje je ostao sve do smrti.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

J.Vr.,KT