Proslava Sv. Lovre na Lovrjencu u Dubrovniku


Na spomendan Sv. Lovre, 10. kolovoza, na tvrđavi Lovrjenac u Dubrovniku svečanu koncelebriranu euharistu predslavio je superior dubrovačke rezidencije Družbe Isusove p. Vinko Maslać.

Na Lovrjenac su s lovorovim grančicama u ruci hodočastili vjernici župe Sv. Andrije u kojoj se tvrđava nalazi, ali i štovatelji iz drugih župa. Krenuli su ispred crkvice Sv. Đurđa u Pilama te u procesiji s križem i barjakom župe na čelu, uskim uličicama i stubama stigli do ulaza u tvrđavu, javlja ika.hr.

Katedralni župnik i upravitelj župe Sv. Andrije don Marin Lučić na početku je zahvalio predslavitelju i suslaviteljima zaželjevši dobrodošlicu onima koji su hodočastili po prvi put. Primijetio je kako je «lijepo hodočastiti po Gradu, za što je bilo niz prigoda u kolovozu, počevši od crkve Sv. Stjepana u Pustjerni 3. kolovoza, zatim crkve Od Sigurate na blagdan Preobraženja Gospodinova 6. kolovoza, potom kod dominikanaca na blagdan Sv. Dominika 8. kolovoza i na Lovrjenac u čast Sv. Lovre».

P. Maslać je u propovijedi rekao da je «Sv. Lovri Gospodin dao žar svoje ljubavi, što je povezao sa zbornom molitvom u kojoj je prošnja da i mi ljubimo ono što je sv. Lovro ljubio». «Što je to sv. Lovro ljubio može se otkriti u zapisanim i svečano propovijedanim tekstovima svetih otaca, koji su dragocjeni biseri», ustvrdio je.

«U velikom progonu car Valerijan u drugoj polovici 3. stoljeća je naredio da svakog kršćanina a posebno one zaređene službenike treba što prije zatrti. U tome je krenuo od vrha. Uhvaćen je sam papa Siksto II. zajedno sa svojim pomoćnicima. Lovro je bio jedan od najmlađih koje je Papa zaredio kao sedmoricu đakona koji su trebali služiti i posluživati siromahe, koji su bili u kršćanskoj zajednici ali su bili u materijalnoj potrebi. Papa je u Lovri vidio veliki biser i zaredio ga za đakona, a u tom povjerenju i Lovro je imao pouzdanja u takvoga Oca. Kada su Svetoga Oca uhvatili Lovro mu je prišao želeći da i njega povede sa sobom. Papa mu je odgovorio da ga u malo dana čeka 'svijetla kruna'. Savjetovao mu je da sve blago koje su imali u riznici proda i podijeli siromasima. Lovro je to odmah učinio. Nakon tri dana i sam je bio uhićen», rekao je propovjednik i istaknuo da je Sv. Lovro, kada je bio priveden na suđenje bio dužan da pokaže gdje je skriveno blago, a on im je doveo siromahe kojima ga je podijelio. Komentirajući činjenicu što je car naredio da Sv. Lovro bude kažnjen najgorim mukama zapitao je što bi današnji vjernici učinili na njegovom mjestu.

Na kraju je prisutne potaknuo da mole za zagovor mladog mučenika da se i u današnje vrijeme «ne čudimo mladim bogoslovima i da ne ismijavamo mlade u našim obiteljima koji izraze želju da bi htjeli postati svećenici, redovnici ili redovnice».

Pjevanje na misi predvodila je prof. Luce Čatić, a sudjelovali su i dubrovački bogoslovi i sjemeništarci.

Ž.I., KT