Proslava svetkovine Gospe od Anđela


Svetkovina Gospe od Anđela svečano je proslavljena, u petak 2. kolovoza, u Franjevačkom samostanu u Karinu.

Foto: Adolf Polegubić

Foto: Adolf Polegubić

Misno slavlje u punom dvorištu samostana predvodio je izaslanik zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića gospićko-senjskibiskup u miru mons. Mile Bogović u zajedništvu s provincijskim ministrom Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sasjedištem u Splitu dr.fra Markom Mršom, gvardijanom i župnikom karinskim fra Petrom Klarićem, fra Ivanom Nimcem te s više od dvadeset redovničkih i biskupijskih svećenika.

Tijekom misnog slavlja mons. Bogović je okrunio zlatnim krunama likove Isusa i Čudotvorne Gospe od Anđela u povodu 590. obljetnice dolaska franjevaca u Karin i 260. obljetnice nastanka slike Čudotvorne Gospe od Anđela.

Prigodnu riječ na početku misnog slavlja uputio je provincijski ministar dr.fra Marko Mrše koji je pozdravljajući oca biskupa, svećenike i okupljeni Božji puk istaknuo kako se nalazimo na svetom mjestu u Karinu čije kamenje govori. „Ovaj je samostan rušen toliko puta, svjedoci smo toga. Ponovno je podignut iz pepela. U duhu vjere i duhu zahvalnosti za sve što nam je darovao Gospodin Bog, ostanimo dosljedni i svjesni onoga što jesmo, čiji smo“.

U uvodnoj riječi je mons. Bogović istaknuo kako je i sam došao u Karin kao hodočasnik da se pomoli zajedno s okupljenim vjernicima Majci Božjoj – Gospi od Anđela.

Mons. Bogović je sve na početku propovijedi pozdravio u ime zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića i u svoje osobno ime.

Podsjetio je kako se na početku 13. stoljeća u Asizu nalazila ruševna crkva Gospe od Anđela. „Ta crkva i ova svetkovina je povezana s kršćanskim velikanom sv. Franjom Asiškim koji se odrekao svega imanja i zaželio je da ta crkva budenjegova imovina. „On je umornom kršćanstvu vezanom zu bogatstvo donio život i jakost. Na početku su ga smatrali čudakom, a vremenom je postajao sve više čudesan. Cijelim je svojim bićem naviještao evanđelje – ono što je Isus učinio. Živio je od dobrote svijeta – prosjačio je. To je tako izabrao. Nije mu to nitko nametnuo.

Uvijek je želio biti tamo gdje je Bog želio da bude. U jednoj takvoj vezi Bog ga je zapitao što želi da mu učini. Franjo je odgovorio, neka oprosti grijehe svakom grešniku koji uđe u crkvu Gospe od Anđela.

Slijedeći Franjin život, mnogima su se otvorile oči i tako su nastale brojne franjevačke zajednice. Prije 590 godina franjevci su došli i ovamo u Karin. Sagradili su ovdje crkvu i samostan, a prije 260 godina nabavili su i čudotvonu sliku koja je i danas ovdje među nama. Zove se čudesnom ne zato jer je od nekog čudesnog, dragocjenog materijala, nego jer su se pred tom slikom vjernici molili Gospi tako žarko da je ona odgovorila svojim čudesnim djelima.

Ljudi su joj zahvaljivali, a jedan od izraza te zavalnosti bit će i danas kada će ovaj naraštaj i sadašnji redovnici franjevci staviti na Isusovu i Gospinu glavu krunu. Puno je puta trebalo obnavljati ovu crkvu u Karinu, a posebno je bilo bolno kada je srušena 1993. godine, a Gospina je slika tada bila ukradena i oštećena.

Hvala Bogu, mudrom hrvatskom vodstvu i hrabrim našim braniteljima. Hrvatska i Karin su oslobođeni i franjevci su shvatili da i oni poput sv. Franje trebaju porušeno i stradalo obnavljati. Mnoge su naše crkve u ratu stradale, ali su nakon Oluje uglavnom već obnovljene, a neke su sada još ljepše nego što su bile. Međutim, rane na živoj Crkvi vidljivije su od onih na građevinama.

Ovdje je naša zajednica teško stradala i u vrijeme Hrvatskog proljeća u tzv. Karinskom slučaju. Možemo reći da smo bolje uspjeli u obnovi crkava kao građevina nego crkava kao zajednica ljudi, kršćana. To zajedništvo treba neprestano obnavljati, dograđivati i poporavljati. Još ima puno toga ruševnoga u našem narodnom i crkvenom zajedništvu.

Na nama je da to popravimo i da izgradimo zajednicu“, kazao je mons. Bogović, dodavši kako je pritom važan osjećaj zahvalnosti prema prijašnjim naraštajima, osjećaj dobrohotnosti sasvima onima s kojima danas živimo i osjećaj odgovornosti za one kojiće doći, a ta tri stupa je u svom djelovanju, kako je istaknuo, imao i sv. Franjo.

Potom je mons. Bogović zu prigodni obred okrunio likove Isusa i Čudotvorne Gospe od Anđela na čudotvornoj slici.

.Misno je slavlje završilo zahvalnom pjesmom „Tebe Boga hvalimo“ i hrvatskom himnom „Lijepanaša“. Nakon misnog slavlja išlo se u ophodu s čudotvornom slikom do ispred samostana te natragu crkvu gdje je slika položena na štovanje.

Misno slavlje u večernjim satima predvodio je gvardijan i župnik karinski fra Petar Klarić. Svirao je i pjevao VIS „David“ iz Knina, koji je nakon misnog slavlja održao koncert duhovne glazbe.

KT/Adolf Polegubić