Proslavljen Dan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta


U ponedjeljak 3. lipnja Hrvatsko katoličko sveučilište proslavilo je svoj dan svečanim akademskim činom u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Nakon uvodne molitve prisutnima se na početku obratio Veliki kancelar Hrvatskoga katoličkog sveučilišta zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, istaknuvši najvažnije poslanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta: „U pozivu i poslanju katoličkih veleučilišta pa tako i u ovome našem Sveučilištu, nalazi se ne samo traganje za istinom nego i poziv na odgovornost. Ta se odgovornost sastoji u nastojanju da istinsko svjetlo dopre do svih područja života u našoj domovini“.

„Predstavljajući danas ukratko rad i razvoj našega Sveučilišta mogu, zahvalan Gospodinu na svim darovima, reći da smo sve činili kako bismo unatoč poteškoćama i raznim izazovima bili i ostali ‘predvorje nade’, radionica za bolju budućnost naših studenata, mjesto na kojem se uči biti odgovoran za sebe, svijet, zajednički dom. Da, često nas je obuzimala i obuzima bojazan usred raznih kriza koje prolazimo, ne samo kao sveučilište, nego i društvo i Crkva, ali sve to vidimo kao priliku i izazov kako bismo bili još bolji graditelji nade, za druge i za sebe“, istaknuo je rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić.

Prigodnu riječ uputila je prof. dr. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske, koja je istaknula: „Usmjerenost na razvoj i život studenta s nepokolebljivim načelom da mladima ne smijemo izbiti etičko uporište, snažno je obilježje ove institucije. Hrvatsko katoličko sveučilište institucija je koja, vođena načelom razboritosti, ne promišlja samo visoko obrazovanje, nego obrazovanje kao vrijednost i sustavno obrazovanje kao javno dobro“.

Uime Ministrice znanosti i obrazovanja prisutnima se obratila pomoćnica ministrice prof. dr. Ivana Franić koja se osvrnula na razvoj Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, rekavši kako je u kratkom roku izraslo u snažno i respektabilno Sveučilište kojem od srca želi da nastavi biti pouzdan i čvrst oslonac u sustavu visokog obrazovanja, prenosi IKA.

„Danas je značajan dan, ne samo za znanost i obrazovanje, već i za hrvatsku kulturu i nacionalni identitet. Hrvatsko katoličko sveučilište posebno je jer šalje važnu poruku kroz katolički identitet koji ne obuhvaća samo vjernike – to je poruka dijaloga i to u vremenu kada svjedočimo urušavanju sustava vrijednosti. Čovjek nikada više nije napredovao u znanosti, a nikada više nije tragao za orijentirima.

Upravo zato ovo je Sveučilište osnovano u pravo vrijeme da pruži odgovor koji je nedostajao našem društvu. Unatoč svojoj moralnoj poruci, Sveučilište se nije izoliralo već teži vrhunskom znanstvenom identitetu i dokaz je da u društvu postoji jedan drugačiji sustav razmišljanja“, istaknuo je akademik Zvonko Kusić, posebni savjetnik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner ustvrdio je: „Hrvatsko katoličko sveučilište može gledati u budućnost radosno zato što može odgajati odgovorne i zrele osobe svjesne svojega kršćanskog identiteta koje poštuju različitost, spremne su prihvatiti vodeće uloge u različitim područjima društva“.

Uime Predsjednice Republike Hrvatske svečanom akademskom činu nazočio je prof. dr. Mate Granić koji je svim prisutnima prenio pozdrave Predsjednice te nastavio: „Danas je vaša zadaća itekako važna ne samo u razvoju hrvatske znanosti i školstva, nego i u razvoja duhovne svijesti hrvatskoga naroda i hrvatskog društva. Želim vam da uspješno nastavite putem kojim ste krenuli“.

Lectio magistralis „Gaudium de veritate. Katolička sveučilišta i budućnost visokoškolskog obrazovanja“ održala je prof. dr. Isabel Capeloa Gil, rektorica Portugalskoga katoličkog sveučilišta i predsjednica Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta. U svom je govoru promišljala o ulozi sveučilišta, koja je važnost sveučilišta, kako bi se sveučilišta trebala organizirati.

Uslijedila je dodjela rektorovih nagrada u tri kategorije. Nagrade su studenticama predali rektor Tanjić i prorektorica za nastavu izv. prof. dr. Ines Sabotić.

Rektorova nagrada za doprinos razvoju sveučilišne zajednice u akademskoj godini 2017./2018. dodijeljena je studenticama Odjela za povijest Mireli Lončar i Pauli Vuković, a rektorova nagrada za promicanje katoličkog identiteta Sveučilišta u ak. god. 2017./2018. dodijeljena je studentici Hani Kilijan s Odjela za komunikologiju i studentici Matei Škomrlj s Odjela za sociologiju. Rektorovu nagradu za akademsku izvrsnost tijekom diplomskog sveučilišnog studija dodijeljena je magistri psihologije Barbari Mirković.

Svečanom akademskom činu prisustvovali su uglednici iz javnog, crkvenog, kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života Hrvatske. U glazbenom dijelu nastupili su Mješoviti pjevački zbor studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Pjevački zbor Odjela za sestrinstvo i Pjevačka skupina A CLAPELLA Odjela za komunikologiju. Samom akademskom činu prethodila je misa zahvalnica koju je predvodio upravitelj župe Presvetog Trojstva u Krašiću vlč. Ivan Vučak.

KT