Križevci

Proslavljen naslovni blagdan grkokatoličke katedrale Presvete Trojice


Na Duhovski ponedjeljak, 1. lipnja, kada se u Grkokatoličkoj Crkvi slavi blagdan Presvete Trojice, svečano je proslavljen blagdan naslovnika grkokatoličke katedrale Presvete Trojice u Križevcima.

Tom prigodom služena je svečana Božanska liturgija Sv. Ivana Zlatoustoga koju je predvodio apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić zajedno s grkokatoličkim i rimokatoličkim svećenicima, a liturgiji je bio nazočan ‘ad coram’ i varaždinski biskup Bože Radoš koji je i propovijedao.

Na liturgiji koja je okupila mnoštvo vjernika pjevao je Katedralni zbor Križevci pod ravnanjem mo Ozrena Bogdanovića.

U homiliji je mons. Radoš govorio o temeljnoj istini kršćanske vjere, a to je vjera u troosobnoga i jednoga Boga kojega vjernici poznaju i slave kao Presvetu Trojicu Oca i Sina i Svetoga Duha. Tu vjeru izražavaju stalno kada na sebe stavljaju znak križa, kada započinju bogoslužja i molitve ‘U ime Oca i Sina i Svetoga Duha’. “Otajstvo je to nama nedokučivo, ali jasno izraženo u Svetom Pismu i objavi, kao što smo čuli u svetom Evanđelju gdje Isus šalje učenike da idu i krste sve narode u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Bog Otac i Stvoritelj otkrio nam je svoje milosno lice u Sinu Isusu Kristu i obdario nas svime što nam je potrebno za spasenje u Duhu Svetom. Duh Sveti nas posvećuje, nadahnjuje i krijepi u našem životu. On nas čini Crkvom, zajednicom vjere i ljubavi. On je životvorni i posvećujući dah života i svetosti. Ta je vjera među kršćanima izražena brojnim gestama i simboličkim znakovima u svetom bogoslužju. Poznata je drevna tradicija u istočnim Crkvama gdje su biskupi jedni drugima prigodom imenovanja i posvećenja slali taj ‘dah’ Svetoga Duha čak i tako da bi u mješinu udahnuli svoj dah i slali ga onom drugom da ga udahne. Jer Duh se prenosi u Crkvi s pokoljenja na pokoljenje. On je taj koji vodi i izgrađuje Crkvu. Po njemu postajemo novi ljudi, novi Narod Božji, narod proročki i sveti, da navješćujemo veličanstvena djela Božja i svojim životima svjedočimo u svijetu da je Bog živ, da je Bog spasitelj i da smo kao ljudi pozvani u njegovo zajedništvo vječnoga života. Stoga kršćani uvijek moraju biti otvoreni Duhu i uvijek moraju živjeti u Duhu Božjemu”, istaknuo je biskup Radoš, piše ika.

Mons. Stipić na kraju liturgije zahvalio je dragom gostu na izrečenoj homiliji i najavio svoj povratak u Križevce, u biskupsku rezidenciju koja se obnavlja i gdje se ovih dana vraća središnji biskupski ured i ordinarijat, što je u katedrali popraćeno velikim pljeskom odobravanja i oduševljenja. Zahvalio je svećenstvu, na poseban način katedralnom župniku o. Mihajlu Simunoviću i križevačkom rimokatoličkom župniku preč. Stjepanu Sovičeku, bazilijankama koje imaju uz katedralu svoj samostan gdje brinu i o domu za djecu i o domu za starije i nemoćne te članovima Pokreta fokolara – Djela Marijina, koji žive i djeluju u sklopu biskupske rezidencije. Nakon liturgije zajedništvo je nastavljeno oko bratskog stola.

T.M.I., KT