Slavonski Brod

Proslavljen "osmi" hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći


U radosti vazmenog vremena i svibanjskih pobožnosti Isusovoj i našoj Majci te aktualnoj Godini obitelji posvećenoj apostolskoj pobudnici pape Franje „Radost ljubavi“, proslavljen je 8. svibnja, „osmi“ kao redoviti mjesečni hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći.

Budući da je ovo brodsko svetište trajna oaza molitve za kršćanske supružnike i obitelji, kao i promicanja vrednota bračno-obiteljskog života geslo ovoga hodočasničkog dana  Gospo Brze Pomoći, radosti čestitih obitelji, pohiti da nam pomogneš!, uzeto je  iz litanijskih zaziva Gospi Brze Pomoć

Središnje hodočasničko slavlje predvodio je  mons.  Bože Radoš, varaždinski biskup. Uz domaćeg župnika preč. Ivana Lenića suslavili su mons. Luka Marjanović, vlč. Krešimir Čutura i vlč. Mato Matasović. Posluživali su đakon Marko Obradović i trajni đakon Robert Čabraja te bogoslovi i ministranti. Slavlje je pjevanjem uveličao veliki župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

Pozdravljajući na početku biskupa Radoša, župnik Lenić podsjetio je kako je kao svećenik i duhovnik  Đakovačko-osječke nadbiskupije u to svetište često dolazio misiti i ispovijedati. Zahvalio mu je što kao varaždinski biskup svjedoči duhovne veze ove župe i svetišta s uršulinskim samostanom u Varaždinu, iz kojega su prije 64 godine u Slavonski Brod došle uršulinke i donijele sa sobom pobožnost Gospi Brze Pomoći. „Pobožnošću Gospi Brze Pomoći započela je napose  obnova naših obitelji. Za nju i danas molimo. Njome je  počela teći rijeka milosti Božje koju su toliki prosili i danas traže i primaju pred Majkom Brze Pomoći“, rekao je župnik Lenić.

U znak zahvale uršulinka s. Jasna Lucić, kućna poglavarica u ime je župe predala biskupu manji kip Gospe Brze Pomoći i slavonski ruči rad, a jedna župljanka cvijeće.

„Ljubav i radost uvijek idu zajedno. Svaka je obitelj građena radošću koja se dogodila u zaljubljenošću jednog jednoga čovjeka i jedne žene, a koja se kasnije oblikovala na razne načine. Zajedništvo muža i žene stoga Isusu nije strano. On na križu ponovo okuplja malu obitelj, koju mi zovemo Crkva i daje joj svoj dah da ona može disati njegovim dahom...“,  neke su snažnih poruka biskupa Radošo na početku mise.

Svjestan kako su mnoge naše obitelji u ovim teškim vremenima na izdisaju, ne dišu punim plućima nekoliko je puta ponovio koliko je važno da ostanemo povezani s Kristom, da ga prepoznajemo u  svome životu, u Euharistiji, živimo ga i blagujemo u Euharistiji, posvješćujemo si da je Isus u svojim pastirima; papi, biskupima, svećenicima, njegovim produženim rukama i glasom.

Pojašnjavajući zašto je u braku i svakom zvanju, kada prolazimo teška iskustva najteže ostati i opstati, uz ostalo je ustvrdio „Isus i danas kaže njima –ostanite u mojoj ljubavi. Vi ste oni po kojima želim donositi plod. Isus nema drugi način da bude plodan u svijetu. On želi biti plodan po nama, po našim lozama. Obitelj će biti ta plodna loza u odajama ove kuće, obitelji, Crkve. Obitelj je Crkva u malom. Samo ako je zdrava obitelj, ako je vezana uz Krista, uz Onoga koji je muža i ženu čvrsto međusobno i sa sobom spojio, može biti Bog plodan u svijetu“.

Zavapivši Gospodinu da nas čuva, da nas ništa od Njega ne otrgne, da prihvatimo trpljenje, nerazumijevanje, kroz koje sazrijeva radost ljubavi te mognemo donositi obilan rod na kraju je poručio: „Neka nam Gospodin dadne milost da zagledani danas prema Onoj koja se čvrsto svojim životom naslonila na trs, na križ i iz njega crpi ljubav koja ovdje najsnažnije progovara dadne i nama snage da budemo  mladice koje crpeći snagu s križa možemo čekati radost uskrsnuća i osjetiti da je ljubav i radost plod Božji koji sazrijeva iz njegove muke, smrti i uskrsnuća.“

Svjestan kako je Marija, prisutna u ovom hodočasničkom mjestu, sačuvala tolike obitelji da ostanu zajedno, ostanu u Bogu, pomogla tolikim obiteljima da dobiju novu radost i ostvare puninu radosti i ljubavi, biskup je iskazao svoju želju da ovo svetište i dalje bude mjesto koje će učvršćivati naše obitelji s Bogom.

Ostalih pet misnih slavlja predvodili su vlč. Božidar Nađ, domaći župni vikar, vlč. Josip Ivešić, župnik župe Dobroga Pastira u Đakovu, vlč. Nikola Kaurin, župnik župe Sv. Marka u Trnjanima,  dr. Josip Bošnjaković, profesor na đakovačkom KBF-u i večernju misu mo. Ivan Andrić, profesor na đakovačkom KBF-u.

Svi su predvoditelji zajedno s biskupom Radošem osvijetlili vjernicima prvo poglavlje pobudnice pape Franje Amoris laetitia, te će se nastaviti s promišljanjem o istom dokumentu u sljedećim hodočasničkim danima.

Uz molitvu za naše obitelji, na kraju svih misa molitvom pape Franje i pjesmom Gospi Brze Pomoći molilo se i za prestanak širenja pandemije „koronavirusa“.

Prigodne pobožnosti bile su prije svake mise. Brojni su vjernici poštujući epidemiološke mjere sudjelovali na svim misnim slavljima, kao i na ispovijedi za koju su im u crkvi bili na raspolaganju svećenici.

B.L.,J.Vr.,KT