Prvi i doživotni zavjeti sestara milosrdnica u Zagrebu


U samostanskoj crkvi Sv. Vinka Paulskog u Zagrebu, na svetkovinu Velike Gospe, svoje prve zavjete položila je s. Marta Marija (Antonija) Šutalo, a doživotne s. Viktorija (Josipa) Marjanović.

Euharistijsko slavlje u prepunom samostanskom zdanju posvećenom 1846., uz koncelebraciju četiri, predvodio je o. Zvonko Martić, OCD. Nazočno je vjerničko mnoštvo, nakon procesije, pozdravio rektor crkve vlč. Marijan Pavlenić.

U uvodu u misno slavlje o. Zvonko je objasnio da dvije mlade redovnice idu Kristu ususret - jedna na zaruke (privremene zavjete), a druga na vjenčanje (doživotne zavjete).

Tu je misao nastavio i u propovijedi pozvavši ih da uvijek i svuda donose radost svjedočeći Božju ljubav. "Biti sjedinjene s Kristom znači prihvaćati svoje zavjete. To je put ljubavi kojega mnogi ne razumiju, ali on upućuje na Božje vrjednote. To znači: slušati Boga čistim srcem i slobodnim rukama", rekao je karmelićanin Martić te nakon obraćanja pojedinačno svakoj od zavjetovanica istaknuo: "Redovnička zavjetovanja su znak vječnoga života."

U tom duhu ih je ohrabrio da budu snažne i u poteškoćama jer je Isus taj koji daje snage. "Današnjem svijetu najviše treba svjedočiti ljubav - i nadu da ljubav uvijek pobjeđuje. Stoga, kad vam bude teško, lupite šakom o stol i Kristu zapjevajte", šaljivo je završio propovijed o. Zvonko.

Uslijedio je obred polaganja zavjeta pri čemu je s. Marta Marija svoje privremene zavjete, na tri godine, dala u ruke provincijalne glavarice s. M. Elizabeta Peršić, a s. Viktorija vječne zavjete položila je pred vrhovnom poglavaricom s. M. Miroslavom Bradica.

Na kraju misnoga slavlja na kojemu je pjevao zbor sestara milosrdnica Zagrebačke provincije, riječi zahvale i čestitki uputio je rektor Pavlenić.

Uslijedilo je potom čestitanje sestrama, a slavlje je nastavljeno u obiteljskom ozračju u prostorijama samostana.

Inače, s. Marta Marija Šutalo potječe iz župe Sv. Leopolda Mandića u sarajevskom naselju Briješće, a s. Viktorija - čiji je otac iz Kotor Varoši - je iz okolice Kutjeva.

KT