Sahranjena s. Anela (Jela) Kovačević, KBLJ, (1958.-2020.)


U utorak, 19. svibnja, sahranjena je na groblju u Granešini u Zagrebu s. Anela Kovačević, članica Družbe Kćeri Božje ljubavi, koja je preminula dva dana ranije, 17. svibnja u 42. godini redovništva.

Obrede sprovoda vodio je mjesni župnik Josip Balog, a misu zadušnicu predslavio je preč. Jakov Filipović, župnik u Odžaku i dekan Doborskog dekanata

Na ispraćaju su bili sestra i braća pokojnice druga rodbina te 60-ak sestara Kćeri Božje ljubavi sa provincijalnom glavaricom s. Gordanom Igrec.

Sestra Anela (Jela) Kovačević, rođena je 1. kolovoza 1958. u selu Ada, župa Sv. Ivana Krstitelja, Odžak u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Djetinjstvo je provela na selu sa sestrom  i tri brata u skromnoj i marljivoj obitelji oca Ante i majke Stane rođ. Popić.

S mamine strane rodbine imala je rođakinju sestru Milosrdnicu, a s tatine strane tri tete u Družbi Kćeri Božje ljubavi, stoga ne iznenađuje što je Jela krenula putem redovništva u svojoj 14 godini te ušla u kandidaturu sestara Kćeri Božje ljubavi u Travniku. 

Nakon tri godine ušla je u postulat u Zagrebu. Na blagdan Preobraženja Kristova, 1976.stupila je u novicijat u Granešini i uzela redovničko ime s. M. Anela. Prve zavjete položila je 1978. a doživotne  1984. sve u Granešini.

Njezin apostolat u zajednici bio je služenje kroz rad u kuhinji od samog novicijata druge godine kada je bila premještena u Split. Sljedeće postaje u kojima se ostvarila kao redovnica i vrsna kuharica bile su: Zagreb, u Novoj Vesi 5a, te u Provincijalnoj kući gdje je bila pomoćna kuharica i uz to išla u srednju kuharsku školu. Zatim je otišla u Sarajevo u katedralnu župu za kuharicu. Nakon tri godine vratila se ponovo u Zagreb.

Sva ostala mjesta njezina služenja bila su obilježena kombinacijom dviju dužnosti – kućna predstojnica i kuharica i to u Oborovu u Caritasovom domu za napuštenu djecu, u Križevcima i Koprivnici gdje je vodila i izgradnju dječjeg vrtića.

Godine 2005. otišla je u Generalnu kuću u Rim-Grottaferrata za kuharicu te se iz zdravstvenih razloga vratila u Zagreb. Godine 2009. bila je u Travniku predstojnica i kuharica, a 2011. u Novom Travniku, također, u istom svojstvu. 

Prije tri godine, 2017., premještena je u zajednicu Sv. Josipa u Granešinu za kuharicu odakle je u nedjelju 17. svibnja u podnevnim satima preminula.

Po naravi bila je veoma marljiva, pronicava, komunikativna i svima pristupačna. U svojih 42 godine redovničkog života bila je 20 godina kućna poglavarica, sedam mandata, u manjim i većim zajednicama Provincije. Upamtit će je generacije sestara Kćeri Božje ljubavi s kojima je živjela kao odgovornu sestru, radišnu i požrtvovnu redovnicu i spontane gostoljubivosti.

Bolesti je strpljivo i s nadom prihvaća i nosila. Kroz četiri mjeseca bolesti bila je potpuno spremna za suobličavanje u Raspetome te za prijelaz u Očev dom.

Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!

s. Sniježna Stjepandić/ Ž.I., KT