Salezijanski dani na Plitvicama


U pastoralnom centru Marija Majka Crkve na Plitvicama, održani su, 9. i 10. listopada, Salezijanski dani na koju se odazvalo 26 salezijanaca iz raznih odgojno-pastoralnih zajednica Provincije Sv. Ivana Bosca.

Piše: Anto Stojić

Tema susreta bila je Poslani mladima  u zajednici nasljedujući Krista.

Nakon uvodne riječi u kojoj je provincijal don Pejo Orkić istaknuo važnost pa prema tome i nužnost susreta za trajni odgoj salezijanaca, don Ivan Terze, voditelj oratorija u Župi Duha Svetoga na Jarunu, održao je prvo predavanje pod Naslovom Nasljedovatelji Krista u don Boscovu duhu u kojem je pomalo provokativno sudionicima svratio pozornost na posljednje stvari kršćanskog nauka osvijestivši činjenicu da je život redovnika, a osobito njegovo apostolsko poslanje, usmjeren konačnoj i vječnoj nagradi u nebu.

Drugo predavanje održao je don Damir Stojić, studentski kapelan i ravnatelj odgojno-pastoralne zajednice u Jarunu. Izložio je ukratko sadržaj pet članaka četvrtog poglavlja Konstitucija Sv. Franje Saleškog koji govore o mladima, naslovnicima salezijanskog poslanja. U nastavku je bilo riječi o apostolskom djelovanju u pučkim sredinama te o radu u misijama tj. naviještanju Krista još neevangeliziranim narodima.

Popodnevni je rad započeo predavanjem Ive Pekića, predsjednika Don Boscovih bivših učenika i učenica i sam bivši učenik Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci. On je opširno istraživanje o stanju mladih danas sažeo u kratku, ali uvjerljivu prezentaciju upoznavši nazočne s društvenom situacijom te nekim važnijim izazovima što ih mladi ljudi susreću u svojoj svakodnevici. Salezijancima je ostavio nekoliko za pastoralnu praksu korisnih sugestija kao primjerice potrebu poticati mlade da osnivaju obitelji ne bojeći se žrtava kojima mogu uvelike oživotvoriti nacionalnu populacijsku strategiju.

Drugi dan Susreta na  Plitvicama započeo je izlaganjem don Danijela Vidovića pod naslovom Ususret Sinodi o mladima. Riječ je o Pripremnom dokumentu XV. Opće redovite skupštine za Biskupsku sinodu 2018. koja propitkuje problem praćenja mladih na putu prepoznavanja i prihvaćanja poziva na ljubav i život u punini.

Sva održana predavanje pratio je rad po skupinama propitujući mogućnosti da se ideali pretoče u svakodnevni rad s mladima u don Boscovu duhu služeći se novim metodama, odgojnim inovacijama i pastoralno odvažnim inicijativama u našim zajednicama, oratorijima, školama, i drugim oblicima rada ne samo s mladima koji nama dolaze, nego i s onima kojima bi trebalo poći ususret ili ih pronaći na periferiji društvenih događanja.

Posljednja točka susreta bile su Aktualnosti u provinciji. Provincijal, don Pejo Orkić iznio je niz korisnih informacija među kojima su se našle: duhovne obnove po regijama, duhovne vježbe, izviješće o starijoj i braći ugrožena zdravlja, vizitacije, projekti u tijeku, konzultacije za novog provincijala, novo provincijalno vodstvo i ravnatelje, posjet vrhovnog poglavara te kalendar brojnih događanja od tečajeva i proslava obljetnica do zavjeta, đakonskih ređenja i mladih misa.