Marija Bistrica

Sedmi nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa


Sedmi nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa upriličen je, 17. listopada, u marijanskom svetištu u Mariji Bistrici.

Foto: Ika.hr

Foto: Ika.hr

Predvoditelja misnog slavlja mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske i Hvarske biskupije mons. Petra Palića, svećenike i okupljene hodočasnike pozdravio je rektor svetišta vlč. Domagoj Matošević, istaknuvši kako je znakovito da na „prvoj misi nakon požara razmišljamo o daru Božjega milosrđa“.

U homiliji je biskup Palić istaknuo kako svetište Majke Božje Bistričke u sebi čuva sjećanja na mnoge važne susrete i hodočašća hrvatskog naroda, ali i pojedinaca koji dolaze pritisnuti životnim tegobama, a odlaze „uslišani, ohrabreni, ojačani u vjeri i spremni za svjedočenje Isusa Krista“.

Podsjetio je na istaknuto Marijino mjesto u buli pape Franje u povodu izvanrednog Jubileja milosrđa u kojoj je naziva Majkom Milosrđa te kako ju od ove godine u Lauretanskim litanijama možemo zazivati kao „Majku Milosrđa“, „Majku Nade“ i „Utjehu migranata“.

Posebnu pozornost posvetio je i značenju Sv. Ivana Pavla II. za širenje štovanja Božjega milosrđa jer je nedjelju nakon Uskrsa posvetio Božjem milosrđu, što je usko povezano s njegovim životom. Opisao je njegov životni put, studij u tajnoj bogosloviji u vrijeme Drugoga svjetskog rata, rad u tvornici i odlazak u obližnji samostan Kongregacije Majke Milosrđa na grob rano preminule redovnice s. Faustine Kowalske gdje je pronalazio snagu i sigurnost za svoj hod u vjeri, javlja IKA.

Dotičući se u svijetu vrlo poznate slike Milosrdnog Isusa koja je nastala na temelju Isusovih objava s. Faustini, a koje posljednjih godina doživljavaju pravi procvat, biskup Palić je istaknuo kako je „mnogi cijene i štuju kao znak Božje prisutnosti i njegova nepresušna milosrđa“.

Propovjednik je svoju misao potom usmjerio na kršćansku tradiciju koja je nadahnjujući se Svetim pismom definirala sedam tjelesnih i sedam duhovnih djela milosrđa. Upravo duhovna djela milosrđa biskup je nastavio razmatrati naglasivši kako ona trebaju štovateljima Božjega milosrđa biti i svojevrsni ispit savjesti.

Na posljetku je biskup Palić ponovno usmjerio pozornost vjernika na sliku Milosrdnog Isusa ističući kako je Isus tražio da se pod sliku stavi potpis koji nije „ja te razumijem“ ili „ja vjerujem u tebe“, nego jednostavno: „Isuse, uzdam se u tebe“.

Na završetku misnog slavlja zahvalu je uputio voditelj Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa o. Andrzej Wośko te pozvao okupljene da svoje milosrđe iskažu i na način da svojim prilogom pomognu obnovu u požaru nastradalih objekata uz svetište. Najavio je sljedeći susret štovatelja Božjega milosrđa za 16. listopada 2021., na obljetnicu izbora Ivana Pavla II.

Misno slavlje animirala je klapa Janjevo.

Inače, sedmi nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa bio je u znaku obilježavanja značajnih obljetnica: 115. obljetnice rođenja i 20. obljetnice proglašenja Faustine Kowalske svetom, 85. obljetnice objave molitve krunice Božjega milosrđa, 100. obljetnice rođenja Sv. Ivana Pavla II. i 100. obljetnice proglašenja svetom Margarete Marije Alacoque.

Ž.I., KT