Kozica

Sedmi susret Ravlića


Sedmi u nizu susret članova velike obitelji Ravlić održan je po treći put 7. rujna, u Kozici kod Makarske.

Na susret se odazvalo 200-tinjak Ravlića koji trenutno žive u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u nekoliko zemalja Europe. Po dosadašnjem istraživanju vlč. Ivana Ravlića u 112 naselja ima 3 000 živućih Ravlića u više od 565 domaćinstava. Cilj je toga kao i dosadašnjih susreta okupiti što više potomaka ove obitelji na jednom mjestu.

Tako je i ove godine susret započeo euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Sv. Ilije u Kozici, koje je predvodio vlč. Ravlić a suslavili su Stjepan Ravlić, župnik u Raskrižju u Hercegovini, domaći župnik u Kozici fra Dujo Jukić, bivši župnik u Kozici sada u Straševci fra Marko Bitanga i don Mate Munitić.

U prigodnoj homiliji vlč. Ivan je naglasio kako su okviri za proučavanje obitelji Ravlića zacrtane već u njegovim knjigama I. i II izdanje Ravlići, jučer, danas i sutra, te da će i treće njegovo izdanje biti predstavljeno na susretu 2023. u Zagrebu. Spomenuo je kako je ovo prezime jedno od rijetkih prezimena koje ima statut i koje je uveden u Registar Republike Hrvatske. „Ravlići su najvjerojatnije iz podbiokovskog kraja 'trbuhom za kruhom došli u Derventu, jer se tada dobrim dijelom od zemlje živjelo, a po tome je bila poznata Bosanska Posavina. Prateći povijest dobre su veze od 17 st. bile između Ravlića u Derventi i Posavini i Ravlića u Kozici i podbiokovskom kraju. Izmjenjivala su se kumstava, što se vidi listajući po maticama i župnim arhivima.  Najviše Ravlića u posljednjih 100 godina rođeno je u općini Derventa, gdje se svaki 70. stanovnik prezivao Ravlić. U Hrvatskoj najviše ih ima u Makarskoj, te u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Osijeku, Čazmi i drugim mjestima. Prema popisu stanovništva iz 2001. nalaze se na 393. mjestu od 1 309. nositelje domaćinstava“, rekao je vlč. Ravlić, poručivši kako ovim misnim slavljem žele Bogu zahvaliti za njihovo zajedništvo.

„Ne smijemo dozvoliti da netko među nama oskudijeva i da nema ono osnovno za život. Naše zajedništvo treba biti plod jedinstva vjere, trebamo biti poput prve kršćanske zajednice 'jedno srce i jedna duša'. To zajedništvo počinje od ove svete mise, do lomljenja zajedničkog kruha i blagovanja istoga. Zajedničko podnošenje i trpljenje učvršćuje naše srce u dobru i to dobro čini jedinstvo srdaca“, zaključio je.

Njih 200-tinjak radosno je druženje nastavilo uz zajednički ručak na kojem su dogovorili i sljedeći susret u rujnu 2023. u Zagrebu.

Također, dogovoreno je da glavna okupljanja budu svake četvrte godine na kojima se bira uprava Udruge Ravlića koja je registrirana u RH. Udruga se drži statuta, koji regulira prava i njezino djelovanje. Inicijator svih dosadašnjih susreta bio je Ivan Ravlić, sada župnik u Tesliću u Republici Srpskoj, a za slijedeće četiri godine imenovan je novi predsjednik Udruge Vinko Ravlić iz Čazme, podpredsjednik je Dražen Ravlić iz Poljički Kozica sa pratećem tijelima, kojima mandat ističe 2023. godine do slijedećeg glavnog susreta.              

Zanimljivo je spomenuti kako ovog prezimena nema u pravoslavnih, niti Bošnjaka, što znači da su bili stambeni i čvrsti, nisu prelazili ili se asimilirali u druge vjere i narode. Gdje su god živjeli, živjeli su u zajednicama s više obitelji što je jedna vrlina kompaktnosti i cjelovitosti.

B. Lukačević/ KT