Brezovica

Sestra Maristela od blaženog Alojzija Stepinca položila doživotne zavjete


Na Stepinčevo, u Karmelu u Brezovici, sestra Maristela od blaženog Alojzija Stepinca (Marija Mustapić) položila je doživotne zavjete.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Svečano euharistijsko slavlje u zajedništvu s 13 svećenika, karmelskom zajednicom, obitelji s. Maristele te mnoštvom vjernika predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, donosi portal Zagrebačke nadbiskupije.

U ime poglavarice zajednice sestara bosonogih karmelićanki s. Ilijane Terezije od Karmelske Gospe sve je pozdravio don Stjepan Bolkovac SDB te naglasio da je slavlje doživotnih zavjeta velika milost za cijelu Crkvu. U svojoj uvodnoj riječi, prenoseći okupljenima pozdrave i molitve zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, biskup Šaško istaknuo je da s. Maristela nosi ime blaženog Alojzija što odražava neraskidivu povezanost Karmela u Brezovici s njegovim utemeljiteljem, kardinalom Stepincem. Biskup Šaško pozdravio je sve one koji su sestru Maristelu pratili i prate na njezinu putu te posebno njezinu majku Anđu, brata Vida, sestru Ružicu i njihove obitelji te ostalu rodbinu i prijatelje.

Nakon navještaja evanđelja koje je svečano otpjevao đakon Varaždinske biskupije vlč. Rafael Mikec uslijedio je obred „poziva“ kandidatkinje za doživotne redovničke zavjete u Redu nakon čega je uslijedila biskupova homilija.

Mons. Šaško istaknuo je, između ostalog, da svetkovina Stepinčeva u kojoj se događa slavlje doživotnih zavjeta s. Maristele stavlja pred sve svjedočanstvo poziva blaženog Alojzija Stepinca u kojem se također nova evanđeoska logika izabranja. „Gledajući njegov životopis, čitajući ono što je pisao i slušajući njegove riječi, od samih početaka do smrti, susrest ćemo taj trag svijesti o svojoj neprikladnosti. Ne osjeća se da provodi svoje planove, nego sluša što je Božja volja i potpuno se njoj posvećuje“, kazao je biskup Ivan.

Obraćajući se sestri Maristeli biskup Ivan naglasio je da zajednica vjernika  u njoj prepoznaje Božji dar kojim je Gospodin zakoračio u barku njezina života. „I onda, kada se pojave dvojbe i nesigurnosti, kušnje i sumnje, uvijek se vratite na isto iskustvo poziva. Tamo se nalazi čovjek, nikada dovoljno prikladan za poslanje; ali tamo se nalazi Krist, uvijek pogleda uprta u srce koje voli, koje želi živjeti za druge, truditi se oko onoga što mu je povjereno, svaki dan“, rekao je mons. Šaško.

Zaključujući homiliju, biskup Ivan istaknuo je na kraju da s. Maristela, uz Stepinčevo, ime nosi ime Zvijezde mora – Maristela što upućuje na kompas ili smjerokaz. „Ovaj je Karmel dio Alojzijeva kompasa, a u njemu se nalazi i Maristela. I kao što sve nas ova zajednica karmelićanki vraća na bitno, da nas ne prekriju slojevi besmislene strke i meteža, neka i vas uvijek prati Gospodinov glas koji poziva, Petrov koji se odaziva i Marijin koji čuva prostore za vršenje Božje volje“, naglasio je mons. Šaško.

Nakon homilije uslijedio je sam obred zavjetovanja koji uključuje dijalog s kandidatkinjom, litanije Svih Svetih, čin zavjetovanja i vlastoručni potpis dokumenta položenih zavjeta, svečani blagoslov i posvećenje zavjetovanice, te predaje koprene – znaka posvećenja redovnice okićene cvjetnim vijencem. 

Po završetku svečanog slavlja novoj punopravnoj članici Reda bosonogih sestara Blažene Djevice od Gore Karmela, s. Maristeli od blaženog Alojzija Stepinca čestitali su biskup, svećenici prijatelji zavjetovanice, redovnici i redovnice te mnogobrojni vjernici koji su strpljivo čekali u redu da osobno pozdrave s. Maristelu te joj se preporuče u molitve. 

Sestra Maristela od blaženog Alojzija Stepinca (Marija Mustapić) rođena je 4. ožujka 1971. u Metkoviću, župa Sv. Ilije - Metković. Od dolaska na studij ekonomije i diplome te dugogodišnjeg rada u struci pa sve do redovničkog poziva živjela je u Zagrebu. U Stepinčev Karmel u Brezovici ušla je 30. listopada 2012., a redovničko je odijelo primila 7. prosinca 2013. Privremene zavjete na godinu dana položila je 2. veljače 2015.

KT