Zagreb

Simpozij u povodu 150. obljetnice utemeljenja Školskih sestara franjevki Krista Kralja


U petak 6. rujna na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, otvoren je simpozij u povodu 150. obljetnice utemeljenja Družbe školskih sestara franjevki Krista Kralja.

Foto: IKA

Foto: IKA

Godina jubileja o 150. obljetnici utemeljenja Družbe otvorena je 16. rujna 2018. u Mariboru - na mjestu njezina nastanka, a 7. rujna će tamo biti i zatvorena euharistijskim slavljem koje će u katedrali Sv. Ivana Krstitelja predvoditi kard. João Braz de Aviz, prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

Okupljene je pozdravila i izrazila im dobrodošlicu vrhovna predstojnica Družbe s. Klara Šimunović iz Splita. Ona je podsjetila na povijest Družbe koja je nakon brzog početnog širenja Zajednice bila pogođena ratnim zbivanjima. Unatoč tomu, žar i karizma povjereni Družbi po utemeljiteljici Majci Margariti nisu nestali, nego su se nastavili širiti tako da su sestre danas prisutne u 14 zemalja, u 127 zajednica.

Prvo predavanje tijekom simpozija održao je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško o temi Slavlje spomena kao korijen budućega.

U izjavi za Hrvatsku katoličku mrežu, koju prenosi IKA, s. Klara Šimunović naglasila je između ostaloga vrijednost ovoga trenutka za njihovu Družbu jer se prvi puta sastaju na jednom takvom znanstvenom simpoziju. Posebno je istaknula kako su prisutne u 14 zemalja svijeta ali u ovom trenutku povijesti najbrojnije su ovdje – gotovo dvije trećine sestara djeluje na području republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za njih to znači ojačanje identiteta, kako osobno, unutar njihovih zajednica, a onda su i u Crkvi plodnije, prisutnije i aktivnije. Spomenula je i razvoj njihovih zajednica u Africi, posebno otvaranje misije u Ugandi u Jubilarnoj godini.

Po završetku simpozija u 18:30 sati u župnoj crkvi Bezgrešnog Srca Marijina euharistijsko slavlje predvodi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

KT