Spomen-slavlje u Škabrnji


Na 29. obljetnicu obilježavanja pokolja iz Domovinskog rata u Škabrnji, misno slavlje za Domovinu i sve poginule u Domovinskom ratu u srijedu 18. studenoga u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Škabrnja: Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Škabrnje Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Škabrnja: Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Škabrnje Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Obilježavanje 29. obljetnice zločina koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. počinili pripadnici bivše JNA te srpskih paravojnih postrojba počelo je u srijedu 18. studenoga polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Groblju sv. Luke na spomen-obilježju kod masovne grobnice,  javlja Hina.

Osim članova obitelji poginulih branitelja i civila, vijence su položila službena izaslanstva. Zatim je s Ambara do crkve Blažene Djevice Marije krenula Kolona sjećanja, koju predvode vojnici sa zastavama ratnih postrojba. Zbog trenutačne epidemiološke situacije, u Škabrnju je stiglo manje sudionika nego prijašnjih godina kada se u tom ravnokotarskome mjestu znalo okupiti i do 15 000 građana iz cijele Hrvatske. Općina Škabrnja, u suradnji s Gradom Zadrom, angažirala je tridesetak tzv. covid-redara koji paze na poštovanje epidemioloških mjera.

Nakon mise neće se, kao prethodnih godina, održati hodnja svih sudionika od župne crkve do groblja gdje se također nalazi spomen obilježje s imenima ubijenih u Škabrnji. U Domovinskom ratu ubijeno je 86 Škabrnjana, a šestero ih je nakon rata poginulo od mina, prenosi IKA.

J.Vr.,KT