Zagreb

Središnji susret Molitvene osmine za jedinstvo kršćana


U sabornom hramu Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu 24. siječnja održano je središnje slavlje Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, ove godine pod geslom "Teži za samom pravdom" (Pnz 16, 20).

Domaćin, protojerej stavrofor Slobodan Lalić pozdravio je predsjednika Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog mons. Zvonimira Sekelja, tajnika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog dr. Juru Zečevića, kancelara Križevačke eparhije đakona Livija Marijana, predstavnike Baptističke Crkve Željka Mraza, Evangeličke Crkve Morana Rajkovića te Hrvatske starokatoličke Crkve Marija Čengića.

Prenoseći pozdrave metropolita SPC zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića, Lalić je govorio o bratskom zagrljaju kršćanskih Crkava. “Nakon svih praznika koje vezujemo za božićni ciklus koji nazivamo zagrljajem Boga i čovjeka, sada nastavljamo našim međusobnim zagrljajem i susretom tokom ekumenske osmine, kretajući se od jedne do druge stanice, od jedne do druge vjerske zajednice, od jednog do drugog doma molitve, i evo dolazimo i do pravoslavne crkve, centralnog događaja molitvene osmine”, rekao je Lalić.

“Ovaj hram svjedok je ovakvih interkonfesionalnih međucrkvenih zajedničkih molitvi još od 1984. ”, podsjetio je dr. Zečević, te zahvalio svima koji su podržavali molitvu unatoč burnim desetljećima. Osvrnuo se i na ovogodišnje geslo molitvene osmine Teži za samom pravdom. “Bez pravednosti nema ravnoteže, nema skladnih međuljudskih, međunacionalnih, mirnih i sređenih odnosa u globalnome društvu. Trudimo se biti pravedni!”, poručio je dr. Zečević.

Na ovogodišnje molitveno geslo osvrnuo se i mons. Sekelj koji je kazao da je jedinstvo ondje gdje je pravda i istina. “Težimo za onim susretom i ulaženjem u zbilju Isusa Krista, kako bismo se u njemu, u svemu što nam je ostavio u baštinu našli. Molitva je uvijek otvaranje za dijalog, zajedništvo, za rad Božji u nama samima”, kazao je mons. Sekelj.

KT / IKA