Krašić

Stepinčevo proslavljeno u Krašiću


Središnje euharistijsko slavlje na blagdan Bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače, u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću predvodio je postulator Stepinčeve kauze mons. Juraj Batelja u koncelebraciji s 30-ak svećenika.

Foto: vijesti.hrt.hr

Foto: vijesti.hrt.hr

Među velikim brojem vjernika koji su ispunili crkvu, te prostor oko nje bilo je i vrhovno vijeće sestara Služavki Maloga Isusa, čije su članice bile uz blaženika za vrijeme njegova uzništva u Krašiću.

Tijekom homilije mons. Batelja se najprije osvrnuo na misno evanđelje te posvijestio kako Isus govoreći o progonstvu svojih učenika, nije imao nakanu zaplašiti ih nego ih prosvijetliti da progonjeni zbog njegova imena ne pripadaju više ovome svijetu nego ih on, Uskrsli, iz smrti uvodi u život ‒ iz poniženja u slavu. „Ne shvaćajući to, toliki su diktatori mrzitelji Isusa pokušali iskorijeniti njegov spomen iz svijesti onih kojima su izvanjski vladali. Čak su sebi prisvajali božanske časti u osvajanju i održanju na vlasti puneći pritom masovne grobnice nevinim žrtvama. Pokazalo se da je čovjek otuđen od Boga igračka kojom se zabavljaju politički moćnici i ubojice. Zato je Bl. Alojzije pred svoje sugovornike i slušatelje stavljao pitanje: Što je čovjek bez Boga? 'Može postati bespomoćna igračka tamnih sila u sebi, moćnih sila oko sebe. Bog oslobađa čovjeka da ne bude igračka nego slobodno biće'“, podsjetio je mons. Juraj.

Također, dotaknuo se i rasprave o nacrtu zakona o pobačaju. „Naveliko se objavljuju poruke protiv kršćanskog poimanja ljudske osobe i prava začetog djeteta na život (...) Pobačaj je za Stepinca najžešći neprijatelj po opstojnost hrvatskog naroda. Stoga, naša bi šutnja, kad bismo oduzeli glas nerođenima, povrijedila Stepinčevu duhovnu baštinu, čast Božju, izazvala pustoš, a potom i prokletstvo domovine“, upozorio je propovjednik.

Homiliju je zaključio riječima: „Kako je to sjajan smjerokaz svima nama, osobito vama djeco i mladi! Nasljedujući primjer Bl. Alojzija Stepinca nećemo postati robovi strasti ni pogrešnih usmjerenja, a možemo sačuvati zdrav razum i čisto srce u potpunoj slobodi za ljubav koja proslavlja Boga i služi braći ljudima. Samo takav čovjek može, poput Bl. Alojzija u knjigu svog života upisati Božju riječ: 'Budi vjeran sve do smrti, i dat ću ti vijenac života'. Svjedočimo da je on bio vjeran sve do smrti! I na takovu vjernost sve nas poziva“, poručio je.

Nakon popričesne molitve, kako javlja IKA, vjernici su izmolili molitvu za proglašenje svetim Bl. Alojzija Stepinca.

Euharistijsko slavlje skladnim pjevanjem animirao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Katarine Penić-Sirak.

KT