Split

Susret nadbiskupa Barišića i protojereja Kirka Velinskog


Tijekom posjeta Splitu protojerej – stavrofor Kirko Velinski, parohijski svećenik Makedonske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, susreo se 21. veljače sa splitsko-makarskim nadbiskupom mons. Marinom Barišićem.

Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

U prijateljskom razgovoru dotakli su se položaja Makedonaca u Hrvatskoj, kojih u Zagrebu ima oko 667, u Puli oko 250, Rijeci i čitavoj županiji oko 500, baš kao i u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Govorilo se i o Papinom posjetu Makedoniji te o zajedničkoj borbi za očuvanje kršćanskih vrjednota u modernom svijetu, piše portal Splitsko-makarske nadbiskupije.

Protojerej Velinski je zahvalio nadbiskupu Barišiću i svim hrvatskim biskupima na pomoći koja nije samo deklarativna već konkretna. Posebno je zahvalio na mogućnosti korištenje katoličkih sakralnih objekata za njihova bogoslužja u sva četiri grada gdje su prisutni, Zagrebu, Puli, Rijeci i Splitu gdje se pripadnici Makedonske Pravoslavne crkvene općine Sv. Naum Ohridski okupljaju u crkvi sestara Službenica milosrđa – Ančela.

Također, upoznao je mons. Barišića i s tijekom gradnje prve makedonske pravoslavne crkve u Zagrebu koja će, osim prostora za bogoslužje i stan za svećenika, imati i prostorije za druženje, dvoranu za vjeronauk i župni dvor.

Nadbiskup Barišić istaknuo je dobru suradnju s Makedonskom Pravoslavnom Crkvom na području Splitsko-makarske nadbiskupije i izrazio je nadu u nastavak izgradnje dobrih odnosa. Protojerej Velinski i nadbiskup Barišić izmijenili su i prigodne darove.

KT